Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με τη Συρία, αλλά συνεχίζει τις επιθέσεις - iefimerida.gr

Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με τη Συρία, αλλά συνεχίζει τις επιθέσεις

Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με τη Συρία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των συριακών στόχων στην τουρκοσυριακή μεθόριο, σε απάντηση στο θανατηφόρο χτύπημα της συριακής πλευράς, η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στη Συρία.

Το τουρκικό πυροβολικό συνεχίζει από το πρωί τις επιθέσεις του εναντίον συριακών στόχων στα σύνορα των δύο χωρών, ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Γιαλτσίν Ακντονγαν, σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τόνισε πως «μία απόφαση της εθνοσυνέλευσης που θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσεις τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει πόλεμος».

Αναφερόμενος στην υπό συζήτηση στην εθνοσυνέλευση πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού να εξουσιοδοτηθεί η κυβέρνηση να γίνει, αν παραστεί ανάγκη, χρήση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Συρίας, ο 'Ακντογαν τόνισε, επίσης, ότι «η Τουρκία έχει την αναγκαία στήριξη του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας και αυτό είναι διπλωματική επιτυχία». Επίσης, τόνισε πως «κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν με πυρά πυροβολικού οι στρατιωτικοί στόχοι με σκοπό την αποτροπή».

«Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα θα εξαρτηθούν από τη στάση της απέναντι πλευράς», κατέληξε ο σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού.

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση από τη Γερμανία

Η γερμανίδας καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για ηρεμία μετά τους βομβαρδισμούς ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις συριακές επιθέσεις στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ προς τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο γραφείο της με τον πρόεδρο της Υεμένης Άμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. «Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν μεγαλύτερη περίσκεψη».

«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία», πρόσθεσε η καγκελάριος. «Βρισκόμαστε σε επαφή με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα πιστεύω ότι η περίσκεψη είναι το σύνθημα που η Γερμανία προωθεί με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Καταδίκη της επίθεσης από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε κατηγορηματικά σήμερα τα πυρά από τη Συρία που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε αμάχους στο μεθοριακό τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε, ενώ κάλεσε παράλληλα όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. «Καταδικάζω κατηγορηματικά τους βομβαρδισμούς από τις συριακές δυνάμεις της τουρκικής μεθοριακής πόλης Ακτσάκαλε», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Κάθριν Άστον πριν καλέσει «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

«Το επεισόδιο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις τραγικές συνέπειες από την επέκταση της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες», προειδοποίησε η Άστον. Κάλεσε τις συριακές αρχές «να βάλουν αμέσως τέλος στη βία» και «να σεβαστούν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών».

«Τέτοιες παραβιάσεις της τουρκικής κυριαρχίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», πρόσθεσε η Άστον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ