Με το σχέδιο Φωτόπουλου για καταλήψεις υπουργείων, η εισβολή στο Πεντάγωνο

Μια μέρα μετά τη επίσημη προτροπή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Φωτόπουλου να καταληφθούν υπουργεία, οργανισμοί, τράπεζες, εφορίες, λιμάνια και αεροδρόμια από τους εργαζόμενους, οι προσκείμενοι στην ΠΑΣΚ συνδικαλιστές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με πρόθεση να το καταλάβουν.

Αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι συνδικαλιστές των ναυπηγείων είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον υφυπουργό Δημήτρη Ελευσινιώτη. Πριν δε πραγματοποιηθεί και το αποτέλεσμα του κριθεί ενδεχομένως μη ικανοποιητικό, οι εργαζόμενοι εισέβαλαν -λόγω και της απουσίας αστυνομικών δυνάμεων- σπάζοντας τα προστατευτικά ρολά, στο προαύλιο του υπουργείου,με προφανή σκοπό να εισβάλλουν στο κτίριο από την κεντρική του είσοδο.

Από εκεί και πέρα η απίστευτη εικόνα που μεταδίδεται ήδη σε όλο τον κόσμο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση που καλείται να αποδώσει ευθύνες. Κι αυτό καθώς η μοναδική ευκολία με την οποία οι εκατοντάδες διαδηλωτές εισήλθαν στον περίβολο του υπουργείου, η ανυπαρξία των αστυνομικών δυνάμεων και η αδράνεια των δυνάμεων ασφαλείας του κορυφαίου στρατοπέδου της χώρας προκαλεί τεράστια έκπλξη.

Ηδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την πλημμελή φύλαξη του υπουργείου και για την υποβάθμιση του θέματος.

Επιπλέον η εικόνα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου να αποδοκιμάζεται από τους διαδηλωτές ενώ προσπαθεί να τους μιλήσει με μία ντουντούκα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην διεθνή εικόνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφού λοιπόν συνέβησαν όλα αυτά ξεκίνησε η προσπάθεια μετάθεσης και μετακύλισης των ευθυνών από τον έναν στον άλλο.

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας καταφέρονται κατά της Ελληνικής Αστυνομίας επισημαίνοντας ότι η ηγεσία της είχε ενημερωθεί για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο σήμερα το πρωί.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν είναι δουλειά του στρατού να σταματάει τους διαδηλωτές, αλλά αποκλειστικά της αστυνομίας. «Αυτά που έπρεπε να γίνουν από μας είχαν γίνει. Δεν ήταν δυνατόν να πυροβολήσουμε τους διαδηλωτές», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Ο στρατηγός με τη ντουντούκα

Η εικόνα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου ο οποίος αποδοκιμαζόμενος προσπαθούσε κρατώντας μια ντουντούκα να πείσει μάταια τους εισβολείς να αποχωρήσουν

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει εκτός από την πολιτική του ηγεσία -υπουργός, δύο υφυπουργοί, γενικός γραμματέας- και στρατοπεδάρχη, τον διοικητή του τάγματος ΓΕΣ.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν κανείς από τους προηγούμενους να μην αναλαμβάνει την ευθύνη να αντιμετωπίσει το πλήθος των διαδηλωτών και να αφήνεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να προπηλακίζεται και να λοιδορείται.

Προφανώς και δεν είναι δική του δουλειά να μιλάει σε διαδηλωτές με ντουντούκα και να διαπραγματεύεται μαζί τους.

Η απουσία του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, σε προγραμματισμένη εκδήλωση στο Θωρηκτό Αβέρωφ για τη συμπλήρωση 100 ετών από τον απόπλου του Ελληνικού στόλου για τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους προφανώς δεν τον καθιστά ευθέως υπεύθυνο για την κατάσταση, αλλά δεν αναιρεί τις σοβαρές του ευθύνες ως πολιτικός προϊστάμενος.

Αυτό το οποίο μάλιστα προκαλεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης που περίμενε τους συνδικαλιστές του Σκαραμαγκά στο γραφείο του, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κατέβει ο ίδιος στα σκαλιά του υπουργείου και να προσπαθήσει να επιβάλλει την τάξη. Αντίθετα, ζήτησε μόνον να φύγουν οι διαδηλωτές από το προαύλιο για να πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με την αντιπροσωπεία τους.

Η δεύτερη εισβολή σε ένα χρόνο

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που εξαγριωμένοι διαδηλωτές μπαίνουν στο Πεντάγωνο. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν μερικές εκατοντάδες εξοργισμένοι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ