Wall Street Journal: Ο Σαμαράς είναι ένα ασφαλές λιμάνι στην καταιγίδα - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Ο Σαμαράς είναι ένα ασφαλές λιμάνι στην καταιγίδα

Wall Street Journal: Ο Σαμαράς είναι ένα ασφαλές λιμάνι στην καταιγίδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις της μακράς πολιτικής σταδιοδρομίας του διέρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα: από λάβρος αντίπαλος του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας έχει αρχίσει να μετατρέπεται στον άνθρωπο που οι ηγέτες της Ευρώπης βλέπουν ως τον πλέον κατάλληλο για τη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη.

Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και στο επιτελείο επιθεωρητών της Ε. Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εστιάστηκαν σε λεπτομέρειες που αφορούσαν σε μειώσεις των εξόδων και στα εργασιακά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδεικνύουν ιδιαίτερη προθυμία να αποφύγουν το κόστος μιας νέας ελληνικής κρίσης, καθώς στόχος τους είναι να προστατεύσουν το κοινό νόμισμα και να κρατήσουν τις άλλες εύθραστες οικονομίες, όπως εκείνες της Ισπανίας και της Ιταλίας, μακριά από τον κίνδυνο της περαιτέρω επιδείνωσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από τις Βρυξέλλες δύσκολος και σκληρός στις διαπραγματεύσεις, «αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά του δείχνουν ότι έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα των σκληρών και δύσκολων αλλαγών που απαιτούνται». Αυτά δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «είναι ένα ασφαλές λιμάνι στην καταιγίδα. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μέχρι τώρα «μη βολική» στάση του απέναντι στα μέτρα και τις λογικές των ευρωπαίων εταίρων του είχε διαμορφώσει μία αρνητική εικόνα, η οποία δίνει σιγά-σιγά τη θέση της σε μία στάση επανεκτίμησης από την πλευρά των Ευρωπαίων, ειδικά από τη στιγμή που αντιλήφθηκαν ποια θα ήταν η εναλλακτική αν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεταμόρφωσή του από «κακός» σε «συν-εταίρο» είναι ιδιαίτερα εμφανής στην περίπτωση της στάσης της Μέρκελ.

Πριν καιρό η Καγκελάριος Μέρκελ κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι υπονομεύει το καθεστώς πολιτικής συναίνεσης για την αλλαγή στην Ελλάδα και ότι δυσκολεύει τα πράγματα για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όταν όμως εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιούνιο, η γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να του δώσει μία ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι σύμβουλοί του έκαναν καλή εντύπωση κατά την επίσκεψή τους στο Βερολίνο τον Αύγουστο που μας πέρασε, πείθοντας την Μέρκελ ότι προτίθενται σοβαρά να αυξήσουν το ρυθμό της δομικής αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αστέρι του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στην ανατολή του σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, καθώς οι Βρυξέλλες τον θεωρούν μία ευχάριστη έκπληξη, κάποιον με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ