Πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ - iefimerida.gr

Πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΟΠΑΠ πήρε το πράσινο φως για παράταση του μονοπωλίου και το αποκλειστικό δικαίωμα για 13 παιχνίδια έως το 2030 και για τα VTLs έως το 2020, με απόφαση των Βρυξελλών, αναπτερώνοντας έτσι τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ένα ικανοποιητικό τίμημα ενόψει της ιδιωτικοποίησής του.

Λίγες ημέρες πριν λήξει η διορία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, οι Βρυξέλλες άναψαν το πράσινο φως για την παράταση του μονοπωλίου του Οργανισμού. Υστερα από αυτή την εξέλιξη οι προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης λοταρίας στον κόσμο παραμένουν ιδιαίτερα θετικές και η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα πάρει ένα ικανοποιητικό τίμημα ενόψει της πώλησης του 33% του Οργανισμού.

Χθες η αντιμονοπωλιακή Αρχή της Ευρωπαικής Ενωσης ενέκρινε τα σχέδια της Ελλάδας να παρατείνει ως τα τέλη του 2030 τα αποκλειστικά δικαιώματα του ΟΠΑΠ, του ελληνικού δημόσιου φορέα τυχερών παιχνιδιών για 13 τυχερά παιχνίδια και να χορηγήσει στον ίδιο φορέα αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης 35.000 βιντεοτερματικών λαχειοφόρου αγοράς (VLTs) ως το 2020.

Παράλληλα με πρωτοβουλία του ελληνικού Δημοσίου στη σύμβασή του με τον ΟΠΑΠ περιελήφθησαν επιπλέον διατάξεις που επιτρέπει στο κράτος να διατηρεί διευθυντήριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και συμπληρωματική αυστηρή εποπτεία στη λειτουργία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου η αυστηρή κρατική εποπτεία δικαιολογεί το μονοπώλιο ακόμη και αν ο φορέας που διαχειρίζεται τα παιχνίδια είναι ιδιωτική επένδυση.

«Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί πλήρως με την Κομισιόν για να διασφαλισθεί ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα επωφεληθεί από οποιοδήποτε οικονομικό πλεονέκτημα μέσω της παράτασης των αποκλειστικών δικαιωμάτων του και την άδεια για τα VTLs» ανέφερε ο επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό «επιτρέπει την έγκαιρη ιδιωτικοποίηση του φορέα εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ