Τύμπανα πολέμου στην Τουρκοσυριακή μεθόριο

Εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη, ζητά η τουρκική κυβέρνηση με πρόταση που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο τουρκικός τύπος γράφει σήμερα ότι από νωρίς σήμερα το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας.

Μετά τη δολοφονική επίθεση στην κωμόπολη Ακτσάκαλε της Τουρκίας με οβίδα, η οποία εκτοξεύθηκε από Συριακό έδαφος σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 9, η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη καθώς η Τουρκία υποστηρίζει πως εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία, τον έλεγχο στα σύνορα με την Τουρκία έχουν αναλάβει ουσιαστικά οι Κούρδοι.

Χθες η Τουρκία βομβάρδισε στόχους εντός του συριακού εδάφους σε αντίποινα για την επίθεση, ενώ όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα στη διάρκεια τουρκικού βομβαρδισμού. Η οργάνωση αυτή δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική επίθεση.

Την στήριξή της στην Τουρκία εξέφρασε το ΝΑΤΟ, το οποίο συνεδρίασε χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας. Σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την στήριξή του στην Τουρκία και αξιώνει από τη Συρία να σταματήσει κάθε είδους βιαιότητα εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου.

Και οι ΗΠΑ από την πλευρά τους εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην Τουρκία καταδικάζοντας τη φονική επίθεση της Συρίας, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει «Είμαστε στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας. Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Άσαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολύ-αναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης».

Η Συριακή πλευρά, προτίθεται να διερευνήσει το ζήτημα και να βρει από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες ενώ εξέφρασαν συλλυπητήρια, υπενθυμίζοντας ότι σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών. Κάλεσε επίσης τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ