New York Times: Ανεργία και λιτότητα θα φέρουν έκρηξη στον ευρωπαϊκό Νότο

«Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται», γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι New York Times, που προβλέπουν ότι οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία θα αυξηθούν. Ο αριθμός των διαδηλωτών είναι πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσουν οι πολιτικοί, γράφει η εφημερίδα η οποία κάνει λόγο για ανεργία-ρεκόρ στην Ελλάδα.

«Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, διαδηλώσεις που ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που απαιτούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες» αναφέρουν οι New York Times.

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Ανγκελα Μέρκελ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι απαιτείται επιστροφή της ανάπτυξης μέσω χρηματοπιστωτικών «ενέσεων» και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε απελπισμένες κυβερνήσεις, γράφει η εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα προβάλλονται τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Eurostat όσον αφορά την Ελλάδα (με ποσοστό ανεργίας 24,4% τον Ιούνιο 2012) και τονίζεται ότι η ανεργία έφτασε σε ιστορικά ύψη για την ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, αναφέρει, Ισπανία και Ελλάδα ωθούνται σε αυστηρότερα προγράμματα λιτότητας, γεγονός που επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες και την ανεύρεση εργασίας.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Τζόναθαν Τοντ, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat: «Η ανεργία σε νέους, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι παρατεταμένη, απειλεί τον αυτοσεβασμό και την οικονομική δυναμική των νέων, τώρα και στο μέλλον κι αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή στην κοινωνική συνοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμού» αναφέρει ο κ. Τοντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ