Καταδίκες για την κυβέρνηση Λούλα που έκλεβε δημόσιο χρήμα για να εξαγοράζει ψήφους

To Aνώτερο Δικαστήριο της Βραζιλίας επιβεβαίωσε χθες ότι από το 2003 ως το 2005 ο πρόεδρος της χώρας Λούλα ντα Σίλβα έκλεβε δημόσια κονδύλια για να εξαγοράσει πολιτική στήριξη και να περνάει τα νομοσχέδια που ήθελε. Οι δικαστές καταδίκασαν χθες 12 από τους πολιτικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ολοι κατηγορούνται ότι έπαιρναν 12.000 δολάρια το μήνα για να στηρίξουν τον Λούλα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde οι δικαστές της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός συστήματος «πώλησης στήριξης» στο καθεστώς Λούλα. Σε σύνολο 37 κατηγορουμένων στην υπόθεση που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο στην Μπραζίλια οι 22 καταδικάστηκαν ήδη. Οι πρώτες καταδίκες των ενόχων έπεσαν στις 30 Αυγούστου και στόχευσαν κυρίως τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ζοάο Πάολο Κούνα, τον πρώτο πολιτικό που προέρχεται από το κόμμα του Λούλα και καταδικάστηκε. Οι κατηγορίες αφορούν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι δικαστές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν και την ενοχή του Λουίζ Γκουσικέν, στενού συνεργάτη του Λούλα και πρώην υπουργό Επικοινωνιών.

Οι καταδίκες γνωστοποιούνται μέρα με τη μέρα αλλά θα επισημοποιηθούν στο τέλος των ανακρίσεων που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Αύριο Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για τον Ζοζέ Ντιστσέου, πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Λούλα, τον Ζοζέ Τζενόινο, πρώην πρόεδρο του κόμματος Λούλα και τον Ντελούμπιο Σοάρες, πρώην ταμία του κόμματος.

Το σκάνδαλο που αποκαλείται «Μensalao» (ο μεγάλος μηνιαίος μισθός) ξέσπασε το 2005 και πήρε το όνομά του όταν καταγγέλθηκε από τον βουλευτή Ρομπέρτο Τζέφερσον ότι βουλευτές έπαιρναν 12.000 δολάρια μαύρο χρήμα από την κυβέρνηση Λούλα για να ψηφίζουν ορισμένα νομοσχέδια που ήθελε να περάσει ο τότε Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Το σκάνδαλο παρολίγον να στοιχίσει το 2005 την επανεκλογή του Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος τη «γλύτωσε» ζητώντας δημόσια συγνώμη εξ ονόματος του κόμματός του. Προχθές ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Λούλα δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για το mensalao» και τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έκαναν ό,τι δεν έκανε ποτέ κανείς στη Βραζιλία για την πάταξη της διαφθοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ