Μεταλλαγμένη αγελάδα παράγει.... υποαλλεργικό γάλα! - iefimerida.gr

Μεταλλαγμένη αγελάδα παράγει.... υποαλλεργικό γάλα!

Μεταλλαγμένη αγελάδα παράγει.... υποαλλεργικό γάλα!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώτη στον κόσμο γενετικά τροποποιημένη αγελάδα είναι γεγονός και δημιούργημα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα είδος αγελάδας που παράγει γάλα άφθονο σε πρωτεΐνες αλλά ταυτόχρονα και υποαλλεργικό.

Οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου AgResearch και του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Γουαϊκάτο, με επικεφαλής τον δρα Γκετζ Λέιμπλ, κατάφεραν να τροποποιήσουν το DNA της αγελάδας έτσι ώστε παράγει γάλα χωρίς μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη, την β-λακτοσφαιρίνη, (η οποία υπάρχει στο αγελαδινό γάλα, αλλά όχι στο ανθρώπινο) ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους και σ' αυτήν οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό από τις βρεφικές αλλεργίες στο γάλα. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα στοχεύει κυρίως στο 2% έως 3% των νεογέννητων μωρών, τα οποία εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα.

Η αγελάδα στην οποία πειραματίστηκαν ονομάστηκε «Μαργαρίτα» και δεν έχει ακόμα γεννήσει ούτε έχει παράγει γάλα με φυσιολογικό τρόπο, αλλά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ορμόνες για να επιταχύνουν την παραγωγή του γάλατος της και όλα τα δείγματα γάλατος που ελήφθησαν από το ζώο, δεν περιείχαν καθόλου την αλλεργιογόνα β-λακτοσφαιρίνη.

Οι νεοζηλανδοί ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνική τους (η λεγόμενη «παρεμβολή RNA», που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ζώο της κτηνοτροφίας) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον για τη γενετική τροποποίηση ενός μεγάλου αριθμού ζώων.

Μένει τώρα να αποδείξουν ότι η έλλειψη της αλλεργιογόνας ουσίας από το γάλα του ζώου διαρκεί όσο ζει η αγελάδα και, επιπλέον, ότι μεταφέρεται και στους απογόνους της.

Όσο για τον αν η διαδικασία ήταν επικίνδυνη για το ζώο ο καθηγητής ζωικής βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Μπρους Γουάιτλο απαντά ότι: «Η τεχνική δεν φαίνεται να ενέχει κανένα κίνδυνο. Αν ήταν τοξική, το ζώο θα είχε πεθάνει»

Από την άλλη όμως, οργανώσεις κατά των μεταλλαγμένων εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικές, με δεδομένο μάλιστα ότι η τροποποιημένη νεοζηλανδική αγελάδα γεννήθηκε χωρίς ουρά , ενώ εκπρόσωπος της οργάνωσης GM Freeze τόνισε ότι «πριν η όλη έρευνα προχωρήσει κι άλλο, πρέπει οι ερευνητές να σιγουρευτούν ποια ήταν η αιτία για το γενετικό ελάττωμα της αγελάδας, καθώς μπορεί να υπάρχει σχέση με τη γενετική τροποποίηση» υπενθυμίζοντας ότι η κατανόηση για το ρόλο των γονιδίων και το πώς αλληλεπιδρούν, είναι ακόμα πολύ ελλιπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ