Εγκεκριμένο φάρμακο αυξάνει τις πιθανότητες για δερματικές μολύνσεις και λιποθυμία - iefimerida.gr

Εγκεκριμένο φάρμακο αυξάνει τις πιθανότητες για δερματικές μολύνσεις και λιποθυμία

Το εμβόλιο για το HPV είναι ασφαλες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα αμερικάνικη επιστημονική έρευνα επανεξέτασε τις επιδράσεις που έχει στα κορίτσια το εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και παρατήρησε ότι ενώ γενικά είναι ασφαλές , είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο λιποθυμίας και δερματικών μολύνσεων λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Νικολά Κλάιν του Κέντρου Μελέτης Εμβολίων του Ιατρικού Ινστιτούτου Κάιζερ Περμανέντε στην Καλιφόρνια, μελέτησαν σχεδόν 190.000 κορίτσια που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Gardasil της Merck, το οποίο προστατεύει από τέσσερα στελέχη του ιού που προκαλεί καρκίνο και κονδυλώματα και εξέτασαν την αντίδραση του οργανισμού τους στον εμβολιασμό μεταξύ των ετών 2006-2008

Επανεξετάζοντας τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι πιθανότητα λιποθυμίας ήταν τετραπλάσια την μέρα του εμβολιασμού (24 λιποθυμίες σε 1.000 εμβολιασμένα κορίτσια) σε σχέση με τις επόμενες μέρες (τέσσερα περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμούς).

Όσον αφορά την εκδήλωση δερματικών μολύνσεων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι πιθανότητες διπλασιάζονταν στο επόμενο 15μερο μετά τον εμβολιασμό (3,5 περιστατικά κατά μέσο όρο ανά 1.000 εμβολιασμούς) ενώ μειώνονταν τους επόμενους μήνες (2,2 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμούς), ενώ σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπήρχε μικρός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης.

Οι όποιες παρενέργειες ωστόσο, κρίθηκαν σε γενικές γραμμές αναμενόμενες και εφόσον οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποιον άλλον παράγοντα ανησυχίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι γενικά ασφαλές.

Τα διάφορα στελέχη του ιού HPV μεταδίδονται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή και παρόλο που δεν προκαλούν άμεσα συμπτώματα, οι αλλεπάλληλες μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το εμβόλιο Gardasil (στην αγορά κυκλοφορεί και ένα δεύτερο κατά του ιού HPV, το Cervarix της εταιρίας GlaxoSmithKline) εγκρίθηκε το 2006, αφού οι δοκιμές του έδειξαν ότι ήταν ασφαλές για χρήση σε κορίτσια και νέες εννέα έως 26 ετών. Όμως οι επιστήμονες συνεχίζουν να αξιολογούν την ασφάλειά του, με δεδομένη και τη διστακτικότητα πολλών γονιών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο να κάνουν το εμβόλιο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες των εμβολίων για την αξιολόγηση τυχόν παρενεργειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ