Πολιτική διαπραγμάτευση από τον Σαμαρά μετά τις ενστάσεις της Τρόικα - iefimerida.gr

Πολιτική διαπραγμάτευση από τον Σαμαρά μετά τις ενστάσεις της Τρόικα

Πολιτική διαπραγμάτευση από τον Σαμαρά μετά τις ενστάσεις της Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να συμπληρώσει την λίστα με τις περικοπές ύψους 13,5 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Τρόικα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, διαβλέποντας τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των Τροϊκανών προχωρά σε πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο πρωθυπουργός «βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της EE». Κατά τις επαφές αυτές ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με τις πληροφορίες θα θέσει μεταξύ άλλων και το αίτημα για επιμήκυνση.

Η συνάντηση του Στουρνάρα με τους Τροϊκανούς

Νωρίτερα, την Δευτέρα η διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξελίχθηκε σε θρίλερ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ κατά την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα:

  • Αρνήθηκαν να αποδεχθούν την εξαίρεση των δώρων για τους επιδοματούχους του ΟΓΑ
  • Ζήτησαν να ξεκινήσουν περικοπές σε συντάξεις χαμηλότερες από τα 1000 ευρώ
  • Δεν αποδέχθηκαν τις περικοπές από τις επιμέρους διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς της Υγείας, της Αμυνας και στους ΟΤΑ

Η συνάντηση των Τροϊκανών με τον κ. Στουρνάρα διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα και το κλίμα της ήταν βαρύ καθώς απορρίφθηκαν συνολικά δύο δισ. ευρώ τα οποία είχε προτείνει η ελληνική πλευρά.

Μόλις μισή ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα

Τις ενστάσεις αυτές μετέφεραν οι επικεφαλής της Τρόικα και στον πρωθυπουργό στην συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η διάρκεια της οποίας ήταν ενδεικτική του αρνητικού κλίματος των διαπραγματεύσεων, αφού διήρκεσε μόλις 30 λεπτά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξερχόμενος τόνισε πως η Τρόικα ζητά διευκρινίσεις τις οποίες και παρέχει η ελληνική κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το πακέτο στο οποίο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει.

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης διαψεύδεται το ότι υπάρχει εμπλοκή κατά τις διαπραγματεύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε πως «δεν υπάρχει εμπλοκή» και ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».

Επίσης είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την Τρόικα αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της.

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρξει οριστική συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, τόνισε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».

Η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, ενώ αναμένεται και σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες.

Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός της λιτότητας

Νωρίτερα στις 16:00 της Δευτέρας κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργούς Οικονομικών, αμέσως, μετά ο Προϋπολογισμός του 2013 κατατίθεται σε συνθήκες «βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας, οικονομικής συμπίεσης των πολιτών και ρευστότητας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ