Δε θα ανακοινώσει ο ΓΑΠ τα μέτρα-σοκ - iefimerida.gr

Δε θα ανακοινώσει ο ΓΑΠ τα μέτρα-σοκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκαταλείπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο η ιδέα του 'μηνύματος στον λαό' -μια και από την αρχή απέφευγαν τη λέξη 'διάγγελμα'- από τον Γιώργο Παπανδρέου ενόψει Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ και η κατάθεση του τελευταίου στη Βουλή παίρνει νέα παράταση.Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα συζητηθεί μόνο 'εν μέρει' στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, μια και η διαπραγμάτευση για την κατάρτισή του συνεχίζεται, με τους εκπροσώπους της τρόικας να επιστρέφουν για αυτό το λόγο στην Αθήνα την Τετάρτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές μας δεν διαφωνούν σε τίποτα με τα επιπλέον μέτρα περίπου 6 δις για το 2011, ή τα 26 δις του Μεσοπρόθεσμου. Εκεί που διαφωνούν είναι στο πώς θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα, με την διαπραγμάτευση επ' αυτού να χαρακτηρίζεται δύσκολη και να προμηνύεται μακρά, ίσως και πέραν της επόμενης εβδομάδας.
Στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας λοιπόν, θα συζητηθούν τα σκέλη του Μεσοπρόθεσμου που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις επί των αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον όσον αφορά στους συμβούλους που θα προσληφθούν. Επί τάπητος θα τεθεί ακόμα το πλαίσιο των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός την επομένη (Τρίτη) στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αγωνία για το υπουργικό συμβούλιο

Εντωμεταξύ, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα αναδειχθούν και οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ υπουργών που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Εάν το θέμα συζητηθεί, έστω και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας που εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, δεν αποκλείεται να βρει ...συμμάχους, δημιουργώντας νέο 'πονοκέφαλο' στην κυβέρνηση πριν ακόμα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και καταστεί σαφής η εν λόγω διάταξη. Τα τελευταία κρούσματα διαφωνιών πάντως, έχουν επαναφέρει την συζήτηση γύρω από την ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης άμεσα, ώστε αυτή να μην καθυστερεί αφενός στο να πάρει αποφάσεις, αφετέρου και κυρίως στο να τις υλοποιήσει. Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, που παραδέχθηκε χθες μιλώντας στον Real FM προβλήματα και δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση, ζητώντας να μείνει στην άκρη η 'προσωπική ατζέντα' του καθενός. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για σαρωτικό ανασχηματισμό με πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα να 'τρέξουν' γρήγορα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι στα 'κεραμίδια' στερούμενοι ενημέρωσης για τα σκληρά μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ζήτησε καλύτερη συνεργασία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και καλύτερη σχέση μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος και βουλευτών. Την ίδια στιγμή, ενημέρωση από την κυβέρνηση ζητούσε μιλώντας στο Ράδιο 9 η Σοφία Γιαννακά, δηλώνοντας άγνοια μεταξύ άλλων για τια πολύσεις στο Δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις, την πέμπτη δόση, αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προς αντιμετώπισή της. Ενδεικτική είναι η αποστροφή του λόγου της, με την οποία ζήτησε –και εκείνη- από τον πρωθυπουργό να πει όλη την αλήθεια στον λαό. «Αν χρειαστεί, να γίνουν και απολύσεις, αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο», ζήτησε και ο Έκτωρ Νασιώκας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ατολμία και παρατηρώντας ότι «η συνταγή δεν πέτυχε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ