O Tσίπρας κάνει στροφή, φτιάχνει ευρωπαϊκό προφίλ - iefimerida.gr

O Tσίπρας κάνει στροφή, φτιάχνει ευρωπαϊκό προφίλ

O Tσίπρας κάνει στροφή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν απολύτως επιτυχημένη την τριήμερη περιοδεία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ευρώπη, που άρχισε την Πέμπτη με την υποδοχή του από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στις Βρυξέλλες, συνεχίστηκε την Παρασκευή με συνομιλίες του με τους ηγέτες του κόμματος «Die Linke» (Η Αριστερά) στο Βερολίνο, και κατέληξε το Σάββατο με εκδηλώσεις στο Αμβούργο.

«Η εντέχνως διαδιδόμενη φήμη, ότι ο Τσίπρας είναι ο πιο επικίνδυνος πολιτικός της Ευρώπης, έχει ξεθυμάνει τελευταία πολύ» δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτης του κ. Τσίπρα που συμμετείχε στο ταξίδι.

Η ευρωπαική περιοδεία του κ. Τσίπρα, μετά από μήνες πολιτικής απομόνωσης, δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάσει τη στροφή του προς μια πιο ρεαλιστική ευρωπαϊκή ατζέντα. Στόχος της είναι να αποδείξει ότι ο νεαρός ηγέτης καθίσταται σταδιακά συνομιλητής των ευρωπαίων πολιτικών οι οποίοι αρχίζουν να αποδέχονται τα επιχειρήματά του και να τον κάνουν δεκτό στα ευρωπαικά σαλόνια.

Στο Αμβούργο και στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αμβλύνει την εντύπωση ότι ηγείται ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος μιλώντας με θέρμη εναντίον όσων επέτρεψαν σε ξένα κέντρα, εκτός Ευρώπης, όπως το ΔΝΤ, «να κυριαρχήσουν ξανά στην ήπειρό μας».

Οπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του στο Βήμα ο Νίκος Χειλάς από το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρει το κουμπί των αγανακτισμένων Γερμανών. Κι αυτό λέγεται Άνγκελα Μέρκελ. Ένα απλό πάτημά του φτάνει να τους εξεγείρει. «Η Μέρκελ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη και το ευρώ» είπε το Σάββατο σε εκδήλωση του ιδρύματος «Zeit-Stiftung» στο Αμβούργο προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των 300 περίπου παρισταμένων στην αίθουσα εκδηλώσεων Kampnagel.

Ο κ.Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να παρουσιάσει στους Γερμανούς τις πέντε «μεγάλες αλήθειες» για την πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι από τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ της επόμενης δανειακής δόσης, τα 30,9 δισ. θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι η «αποπληρωμή των δανείων μέσω νέων δανείων αποτελεί φαύλο κύκλο, θύματα του οποίου είναι τόσο οι έλληνες, όσο και οι γερμανοί φορολογούμενοι», ή ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει οικτρά και ότι πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σχέδιο ανάπτυξης τύπου Μάρσαλ που θα περιλαμβάνει, δίπλα σε ένα τρίτο «κούρεμα» του χρέους (στα ομόλογα των χωρών, όχι των ασφαλιστικών ταμείων) και μια ρήτρα ανάπτυξης.

Θερμή υποδοχή

Εγκάρδια ήταν και η υποδοχή που επεφύλαξαν αργότερα στον κ.Τσίπρα οι 1.000 περίπου διαδηλωτές στην πλατεία Δημαρχείου του Αμβούργου, που συμμετείχαν σε πανγερμανική εκδήλωση. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε, μεταξύ άλλων, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα, εκκλησιαστικές οργανώσεις και διάφορα κινήματα, πήρε φωτιά, όταν ο ομιλητής αναφέρθηκε στο «κόκκινο πανί» των αγανακτισμένων: την καταστροφική, όπως είπε, πολιτική της κ.Μέρκελ.

Το Αριστερό Ρεύμα στα χαρακώματα

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται πόλεμος χαρακωμάτων ανάμεσα στους φιλο-ευρωπαιστές και στους ευρωσκεπτικιστές. Το Αριστερό Ρεύμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, άστραψε και βρόντηξε εξαιτίας της ευρωπαικής στροφής του Αλέξη Τσίπρα και αντιδρά στη σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κόμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ