Αθώοι δηλώνουν οι 36 πολιτικοί της λίστας -Στέλνουν εξώδικα σε ΣΔΟΕ και υπουργεία - iefimerida.gr

Αθώοι δηλώνουν οι 36 πολιτικοί της λίστας -Στέλνουν εξώδικα σε ΣΔΟΕ και υπουργεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αθωότητά τους διακηρύσσουν οι βουλευτές και πρώην υπουργοί που βρίσκονται στη «λίστα των 36» του ΣΔΟΕ και ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό. Ολοι ζητούν έλεγχο εδώ και τώρα ενώ και ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης λίστας έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της χώρας και διεξάγεται ένα θρίλερ ακατάσχετης παραφιλολογίας που λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο, δηλητηριάζοντας το πολιτικό σκηνικό. Πληροφορίες διακινούνται στο παρασκήνιο ότι ονόματα πολιτικών αφαιρέθηκαν από τη λίστα και προστέθηκαν κάποια άλλα.

Οι έρευνες είναι αποτέλεσμα εισαγγελικών παραγγελιών αλλά και επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών πολιτών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πρόσωπα που καταγγέλλονται και ήδη ερευνώνται έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Από την ολοκλήρωση των ερευνών θα αποδειχθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν κρούσματα παράνομου πλουτισμού.

Ολοι υπέρ της διαφάνειας

Η κυβέρνηση περιμένει από τη δικαιοσύνη την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Πρέπει τάχιστα, δήλωσε, να αποφανθεί ποιά πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, ποιά είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών, αλλά και ποιος και από πού έκανε την παράνομη διαρροή των εγγράφων. «Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται» είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του ΣΔΟΕ, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη με την οποία του ζητά να μεριμνήσει ώστε να δημοσιοποιηθεί η λίστα του ΣΔΟΕ και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: «Όχι μόνο δεν έχω καμία αντίρρηση πλήρους ελέγχου των καταγγελιών, αλλά απαιτώ -το τονίζω, δεν ζητώ, απαιτώ- ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου».

Χρίστος Βερελής: «Ζούμε μια κατάσταση σε αυτή τη χώρα που ξαφνικά όλοι κυνηγούν τους πάντες. Δεν μ' απασχολεί το θέμα, η ιστορία αυτή είναι γνωστή, έχει κλείσει, έχουν βρεθεί οι ένοχοι».

Μαρίνα Χρυσοβελώνη: «Ζητώ να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι έρευνες. Θα στηρίξω με κάθε τρόπο την επιτάχυνση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων».

Αθανάσιος Νάκος: «Ουδέποτε έχω αρνηθεί τον έλεγχο από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, θεωρώντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αυτό τον έλεγχο ζητώ και τώρα, και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά».

Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: «Ό,τι θέλουν εδώ είμαι. Πρέπει να τα διερευνήσουνε όλα για να δούνε πώς προμηθευόμαστε εμείς και πώς προμηθευόντουσαν οι άλλοι. Μακάρι να διερευνηθούνε και βεβαίως και πρέπει να διερευνηθούνε, για να δούν ποιοι ωφέλησαν τον τόπο και ποιοι τον έβλαψαν».

Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Δε θα παίξει κανένας με το όνομά μου. Ουδέποτε κλήθηκα ή έχω εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή με το ΣΔΟΕ. Στέλνω εξώδικο εις το ΣΔΟΕ και εις το υπουργείο Οικονομικών με κοινοποίηση στο υπουργείο δικαιοσύνης να μου απαντήσουν αν υπάρχει λίστα, από ποιον υπογράφεται και ποιοι είναι οι χειριστές αυτού του εγγράφου».

Ελίζα Βόζεμπεργκ : «Δεν ξέρω πραγματικά αν ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου ή αν ζούμε ένα θέατρο της δολιότητας και της αθλιότητας. Μια ανώνυμη καταγγελία φέρεται από το 2010. Είναι δυνατόν εγώ να μην έχω λάβει γνώση; Κάνω έκκληση να βγει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει εξηγήσεις».

Μιχαλης Καρχιμάκης : «Εχτισα 30 χρόνια το όνομά μου πετραδάκι-πετραδάκι με την εντιμότητά μου, με την καθαρότητά μου, με την σύγκρουσή μου με την αδιαφάνεια και τη φαυλότητα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με σπιλώσει. Ψάξτε με εδώ και τώρα, δεν έχω ασυλία».

Αρης Σπηλιωτόπουλος: «Δεν νομίζω καν ότι η λίστα είναι πραγματική. Όλα είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες και στις υπηρεσίες. Δεν έχω κάτι να φοβάμαι. Ο υπουργός Οικονομικών με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα».

Πάνος Καμμένος: «Θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής και όχι με δόλο εμφανίστηκε το όνομά μου να ερευνάται για ακίνητα στο Γαλαξίδι. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω στην ιδιοκτησία μου κανένα ακίνητο σε εκείνη την περιοχή. Είκοσι χρόνια στον δημόσιο βίο της χώρας έχω ενοχλήσει πολλούς. Σκοπεύω να ενοχλήσω περισσότερους. Δεν πρόκειται να σιωπήσω ούτε να καταστώ ποτέ όμηρος».

Αντώνης Μπέζας: «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι σήμερα δε γνωρίζω το παραμικρό, ούτε για την υποτιθέμενη καταγγελία εναντίον μου, ούτε για τον έλεγχο που μου έγινε ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλωστε, καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται».

​Γιώργος Βουλγαράκης : «Διάβασα για την υποτιθέμενη λίστα του ΣΔΟΕ. Θυμίζω ότι τόσο εγώ όσο η σύζυγος μου, έχουμε ηδη ελεγχθεί από το 2011, από ειδικό συνεργείο του ΣΔΟΕ. Ο έλεγχος έχει περατωθεί εδώ και μήνες και το πόρισμα ταυτίζει ΠΛΗΡΩΣ τα εισοδήματα με την περιουσία μου».

Εντονες αντιδράσεις εξέφρασαν και άλλοι πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Μανιάτης.

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη διαρροή της λίστας και ζητά από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τάχιστα τους ελέγχους. Τονίζει ακόμη ότι υποχρέωση της δικαιοσύνης είναι να ερευνάται κάθε θέμα όπως προβλέπουν οι δικονομικές διαδικασίες, προστατεύοντας το κύρος κάθε προσώπου, επώνυμου ή ανώνυμου και κυρίως το κύρος των δημοκρατικών θεσμών.

Το ΚΚΕ επικρίνει, τέλος, καταγγέλοντες και καταγγελλόμενους για τις λίστες της διαφθοράς, όπως αναφέρει, επισημαίνοντας ότι αρνούνται τις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα, ώστε να δημιουργηθούν κάποια περιθώρια διαλεύκανσης και τιμωρίας. Αμεση διαλεύκανση ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εισαγγελέας στην υπόθεση

Την ίδια ώρα, τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τη διαρροή της λίστας με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ ζητά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, με σχετική παραγγελία του προς την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου.

Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διέταξε έρευνα για τη διαρροή της λίστας και την αναζήτηση όσων ευθύνονται γι' αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ