Masaria: Νέος μύκητας που καταστρέφει τα πλατάνια ήρθε στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Masaria: Νέος μύκητας που καταστρέφει τα πλατάνια ήρθε στην Ευρώπη

Masaria: Ο νέος μύκητας που καταστρέφει τα πλατάνια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τον μύκητα Ceratocystis, που κατέστρεψε τα πλατάνια σε Πελοπόννησο και Ήπειρο, εισβάλει στην Ευρώπη ένα νέο είδος μύκητα, γνωστός ως Masaria ή Splanchnonema platani, ο οποίος κατατρώει ήδη τα πλατάνια σε Γερμανία και Βρετανία

Τα συμπτώματα του μύκητα εμφανίζονται κυρίως σε κλαδιά διαμέτρου 10 έως 20 εκατοστών,ενώ συχνά μπορεί να προσβάλει και μεγαλύτερα κλαδιά και οπτικά μοιάζει με κομμάτι νεκρού φλοιού που ξεκινάει από το περιλαίμιο κι επεκτείνεται κατά μήκος του κλαδιού.

Δυστυχώς η διάγνωση και η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη γιατί ο νεκρός φλοιός εμφανίζεται στην πάνω μεριά του κλαδιού και δε μπορεί να εντοπιστεί από το έδαφος, ενώ από τη στιγμή που θα προσβληθεί το κλαδί, σαπίζει και πέφτει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε εμφανισιακά υγιές δένδρο όπου ξαφνικά σπάνε και πέφτουν τα κλαδιά του, γεγονός που είναι επικίνδυνο και για το δέντρο αλλά και για όσους περνάνε από κάτω, δεδομένου ότι τα πλατάνια στολίζουν τα κεντρικότερα σημεία και τις πλατείες της επαρχίας.

Ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να γίνονται τακτικά προληπτικοί εναέριοι έλεγχοι, ώστε να αποφευχθούν τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ