Φάκελος «πραξικόπημα»: Ποιοι έκρυβαν τον Παπανδρέου στη ΔΕΘ το 2011

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr δύο ήταν τα πρόσωπα που αξιοποιούσαν τις πληροφορίες περί «πραξικοπήματος» και είχαν πείσει τον πρώην Πρωθυπουργό ότι επίκειται κίνηση στρατιωτικών καθώς και ότι κινδυνεύει η ζωή του : πρόκειται για τον Νίκο Αθανασάκη και τον Πάνο Μπεγλίτη, τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος απεδείχθη ολέθριος σύμβουλος για τον Γιώργο Παπανδρέου, από κοινού με τον Πάνο Μπεγλίτη είχαν πείσει τον πρώην Πρωθυπουργό ότι υπήρχαν φήμες και κινήσεις για «πραξικόπημα» προκειμένου να τον τρομοκρατούν και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών του. Κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2011 ο κ. Αθανασάκης τον είχε πείσει να κλείσει δύο δωμάτια σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του και να μπορεί να διαφύγει σε περίπτωση κινδύνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κλιμάκιο της ΚΥΠ συνόδευσε τότε τον πρώην Πρωθυπουργό κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ώστε να παρακολουθεί τις «ύποπτες» κινήσεις και να είναι έτοιμο να αντιδράσει σε περίπτωση που διαπιστώνονταν κινήσεις από στρατιωτικούς για πραξικόπημα.

Στις ολέθριες αυτές συμβουλές προς τον Πρωθυπουργό ήρθε το ίδιο διάστημα να προστεθεί και η εισήγηση της Ρεγγίνας Βάρτζελη, επικεφαλής του γραφείου Παπανδρέου στη βουλή, να συμμετέχει καθημερινά στον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου και ο επικεφαλής της ΚΥΠ. Η εισήγηση απερρίφθη με την παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα, με το επιχείρημα ότι η παρουσία του επικεφαλής της ΚΥΠ θα φουντώσει τα σενάρια και θα προκαλέσει εύλογα ερωτήματα που θα στραφούν εναντίον της κυβέρνησης.

Το «πραξικόπημα» του Νοεμβρίου 2011

Τα στοιχεία που είναι ως σήμερα γνωστά για το «πραξικόπημα» τον Νοέμβρη του 2011 δεν τα επαληθεύουν οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου που ρωτήθηκαν σχετικά από το Βήμα της Κυριακής. Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα :

1. Μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 για το Δεύτερο Μνημόνιο μερίδα του Τύπου κάνει λόγο για «προδοτική συμφωνία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πάνος Μπεγλίτης και πολλοί πολιτικοί αποδοκιμάζονται στις παρελάσεις. Ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επηρεάζεται βαθύτατα από τα γεγονότα. Σκέφτεται σοβαρά ότι ενδεχομένως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης κοινωνικής αναταραχής με στόχο να δημιουργηθεί έδαφος για ανατροπή της κυβέρνησης και επέμβαση του στρατού.

2. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι μυστικές υπηρεσίες ενημερώνουν τον Παπανδρέου για «ύποπτες κινήσεις» ακροδεξιών στοιχείων.

3. Ο Παπανδρέου δίνει εντολή στον υπουργό Αμυνας να καρατομήσει όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Φράγκο Φραγκούλη, τον Ιωάννη Γιάγκο, τον Δημήτριο Ελευσινιώτη και τον Βασίλειο Κλόκοζα.

4. Αιφνιδίως ο Παπανδρέου κάνει διάγγελμα και ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τα μέτρα.

5. Σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής Liberation ο Παπανδρέου ανακοινώνει στις Κάννες, στις 4 Νοεμβρίου 2011, στους ηγέτες Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ ότι θέλει το δημοψήφισμα για να αποφύγει στρατιωτικό πραξικόπημα. Οι ηγέτες αντιδρούν, το δημοψήφισμα ματαιώνεται. Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «άθλιες και χονδροειδείς θεωρίες συνωμοσίας» τις οποίες ο Παπανδρέου χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την απόφασή του να κάνει δημοψήφισμα, ενώ δεν συνέτρεχε λόγος, χωρίς να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Φήμες και στοιχεία

Το σχέδιο για πραξικόπημα, το οποίο συνδέεται με το όνομα του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, προέβλεπε επέμβαση του στρατού σε περίπτωση διαρκούς και ακραίας κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ένα σχέδιο που προέβλεπε μεθόδους απώθησης του πλήθους από στρατιωτικές δυνάμεις ακόμα και εκτελέσεις.

Ο στρατηγός Φράγκος εκτελούσε επιχειρησιακά σχέδια χωρίς να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία. Για ένα από αυτά στις 4 Φεβρουαρίου του 2011 στο Κικλίς με την ονομασία «Καλλίμαχος» η πολιτική ηγεσία δεν ενημερώθηκε και δημιουργήθηκε θερμό επεισόδιο στο γραφείο του τότε υπουργού.

Στο σχέδιο αυτό στρατιώτες ντυμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα εναντίων άλλων στρατιωτών που παρίσταναν τα ΜΑΤ και στο τέλος συγκρούονταν.

Είχαν μαζί τους λυκόσκυλα ενώ σε άλλο μέρος της άσκησης φορτωτικό μηχάνημα έπρεπε να παραμερίσει πυρπολημένα αυτοκίνητα .

Ήταν μια εκπαίδευση στρατιωτικών για να αντιμετωπίσουν μια ακραία κατάσταση και να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια πόλη σε κατάσταση χάους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ