Σχεδιάζουν ρολόι που θα συνεχίσει να μετράει το χρόνο ακόμη και μετά το τέλος του σύμπαντος [εικόνα]

Η ιδέα ενός «αιώνιου» ρολογιού που θα συνέχιζε να μετράει το χρόνο ακόμη και μετά το τέλος του σύμπαντος ιντριγκάρει την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο να κατασκευάσει ένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται απόπειρες.

Μία ομάδα ερευνητών έχει προτείνει ένα πειραματικό σχέδιο για την κατασκευή ενός «χωροχρονικού κρυστάλλου» ικανού να μετράει το χρόνο για πάντα.

Πρόκειται για έναν τετραδιάστατο κρύσταλλο, όμοιο με τους συμβατικούς 3D κρυστάλλους. Οι τελευταίοι αποτελούν δομές, σαν τις νιφάδες χιονιού και τα διαμάντια, των οποίων τα άτομα διατάσσονται σε επαναλαμβανόμενα patterns.

Εκεί όπου το διαμάντι έχει μία περιοδική δομή σε τρεις διαστάσεις, ο τετραδιάστατος κρύσταλλος θα διαθέτει περιοδικότητα στο χώρο και στο χρόνο.

Σε θεωρητικό επίπεδο, η ιδέα έχει προταθεί από τον φυσικό του MIT ονόματι Frank Wilczek. Την υλοποίησή της όμως έχουν αναλάβει ερευνητές από το Lawrence Berkeley National Laboratory στην Καλιφόρνια, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν βρει τρόπο να την κάνουν πραγματικότητα.

Οι ερευνητές εξέθεσαν την ιδέα τους στην επιστημονική επιθεώρηση Physical Review Letters.

Πηγή: Live Science

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ