Η ΕΕ καλεί τους 27 να δηλώσουν αν θέλουν να εφαρμόσουν το «φόρο Τόμπιν» - iefimerida.gr

Η ΕΕ καλεί τους 27 να δηλώσουν αν θέλουν να εφαρμόσουν το «φόρο Τόμπιν»

Η ΕΕ καλεί τα κράτη-μέλη της να δηλώσουν αν θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο Τόμπιν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΕ κάλεσε την Παρασκευή τα κράτη-μέλη της να δηλώσουν αν θα ήθελαν να εφαρμόσουν το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστού και ως «φόρου Τόμπιν».

Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν ομοφωνία πάνω στο ζήτημα αυτό, όμως τουλάχιστον εννέα από αυτές έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να προχωρήσουν μονομερώς μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως ενισχυμένη συνεργασία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί απέστειλαν κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία δηλώνουν επισήμως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.

«Πιστεύουμε ακλόνητα στην ανάγκη για μια δίκαιη συμβολή από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους της χρηματοπιστωτικής κρίσης», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τα άλλα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία καλούν να δηλώσουν τις προθέσεις τους «το ταχύτερο δυνατό».

Μετά την εμφάνιση εννέα υποστηρικτών - στους οποίους αναμένεται να περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία - μια ικανή πλειοψηφία χωρών μελών της ΕΕ θα πρέπει να τους δώσει την έγκριση να προχωρήσουν.

Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία θα πρέπει τότε να αποφασίσουν ακριβώς ποιο είδος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να φορολογηθεί και τι θα πρέπει να γίνει με τα έσοδα.

Οι επικριτές του μέτρου αυτού επιχειρηματολογούν ότι θα διώξει από την Ευρώπη αναγκαίες επενδύσεις, ενώ, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσει μόνον αν υιοθετηθεί παγκοσμίως, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο δεδομένης της αντίθεσης των ΗΠΑ. Επιπλέον ούτε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προτίθενται να το υιοθετήσουν.

Οι υποστηρικτές του φόρου αυτού, από την άλλη πλευρά, θέλουν ο χρηματοπιστωτικός τομέας να καταβάλει μια εισφορά μέσω του φόρου αυτού, την ώρα που οι πολιτικές της βιομηχανίας θεωρούνται ευρέως η ρίζα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Ακόμη κι αν εφαρμοστεί μεταξύ ενός πιο περιορισμένου αριθμού κρατών μελών, ο φόρος αυτός προσφέρει πραγματικά οφέλη» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα.

«Παροτρύνουμε τα υπόλοιπα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται να υποβάλουν τα αιτήματά τους το ταχύτερο δυνατό. Οι πολίτες περιμένουν αυτόν τον φόρο, οπότε όσο πιο γρήγορα προχωρήσει τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ