Χέλμουτ Σμιτ: Η Μέρκελ φταίει που ορισμένοι την δείχνουν με σβάστικες

Επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ, εξαπέλυσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ ο οποίος την κατηγόρησε πως διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή κρίση έχοντας «εθνικό εγωισμό».

Ο πρώην καγκελάριος φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης είπε μεταξύ άλλων πως η κυρία Μέρκελ φέρει και αυτή την ευθύνη που ορισμένα ΜΜΕ ευρωπαϊκών χωρών την απεικονίζουν με σβάστικα.

Ωστόσο ο Χέλμουτ Σμίτ είχε και έναν «αντίπαλο» στα όσα έλεγε και αυτός ήταν ο νυν πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως η καγκελάριος είναι πάντα πρόθυμη να δράσει.

Ένα από τα επιχειρήματα του Γερμανού προέδρου είναι ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την χρονική περίοδο συμφωνούν με την πολιτική του Βερολίνου. Ωστόσο παραδέχθηκε πως στο παρελθόν οι Γερμανοί, έπρεπε, στη βάση της «λύπης και της ντροπής», αλλά και της έννοιας της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου των γειτόνων τους να λένε, «δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι δολοφόνοι» και τόνισε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Και αυτό «διότι έχουμε ήδη σκοτώσει μαζικά έξι εκατομμύρια Εβραίους», είπε με στόμφο ο Γκάουκ, ο οποίος αναγνώρισε πως είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Γερμανία αναζητεί εκ νέου κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ