Fitch: «Το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί» - iefimerida.gr

Fitch: «Το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί»

Fitch: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πλήρη εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης κάνει λόγο σε έκθεσή της η Fitch σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί προς το παρόν ωστόσο παραμένει καθώς εκκρεμεί ακόμη η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

«Χρειάζεται να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013 - 2014», σημειώνει μεταξύ άλλων η Fitch τονίζοντας πως δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και παράλληλα δεν αναμένεται κάποια σημαντική απόφαση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Η οίκος αναφέρει πως με το PSI μειώθηκε η ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. αλλά τα μεγάλλα ελλείμματα και η μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ θα αυξήσουν ξανά το λόγο χρέους/ΑΕΠ το 2013-2014.

Η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι «οι αυξημένες ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση στο α΄ μισό του 2012».

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι προοπτικές η Ελλάδα να εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης πριν από το α΄ εξάμηνο του 2014 απομακρύνονται, ωστόσο η επανέναρξη της εκταμίευσης των δόσεων σε συνδυασμό με κάποιες αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.

«Η εσωτερική υποτίμηση είναι υπό εξέλιξη, αλλά δεν φαίνεται να κατορθώνει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, εξαιτίας της βραδείας προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ