Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας - iefimerida.gr

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας

Αλλο ένα βήμα προς την ενεργοποίηση του ESM - Τον ενέκρινε το γερμανικό κοινοβού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλο ένα βήμα προς την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) έγινε την Τετάρτη, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία δημιουργήθηκε ο θεσμός αυτός.

Η απόφαση, η οποία τιτλοφορήθηκε «ερμηνευτική διακήρυξη», ενσωματώνει όσα προβλέπονταν στην απόφαση του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δηλαδή να καθοριστεί το μέγεθος της συνεισφοράς της Γερμανίας και να υπάρξουν εγγυήσεις πως το κοινοβούλιο θα ενημερώνεται συνεχώς.

Η λειτουργία του ΕΜΣ, η οποία αρχικά προβλεπόταν για τον Ιούλιο, ανεστάλη λόγω της εξέτασης διαφόρων διαστάσεων του ζητήματος από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πριν από δύο εβδομάδες το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία του, υπό τον όρο ή κυβέρνηση να εγκρίνει τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Μόλις η Γερμανία επικυρώσει και τυπικά τη συνθήκη, θα αρχίσει να λειτουργεί, πιθανώς τον επόμενο μήνα.

Η διακήρυξη αυτή αναφέρει ότι «ουδεμία διάταξη της συνθήκης μπορεί να ερμηνευτεί ότι οδηγεί σε υποχρέωση καταβολής ποσών υψηλότερων από το ποσοστό του εγκεκριμένου κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε κάθε [κράτος -] μέλος του ΕΜΣ». Ακόμα, αναφέρει ότι άλλες διατάξεις της συνθήκες δεν έρχονται σε αντίθεση με «την παροχή συνεκτικής πληροφόρησης στα εθνικά κοινοβούλια».

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το οποίο εκδόθηκε στο Βερολίνο, αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών του ΕΜΣ στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ