To στέκι του Βάρναλη και του Παπαδιαμάντη επιστρέφει στην πόλη - iefimerida.gr

To στέκι του Βάρναλη και του Παπαδιαμάντη επιστρέφει στην πόλη

To στέκι του Βάρναλη και του Παπαδιαμάντη επιστρέφει στην πόλη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι κι αν η Αθήνα μετράει απανωτά λουκέτα σε καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας;Το "ένδοξο" καφενείο της Δεξαμενής ανοίγει και πάλι!

Καθώς η Αθήνα αποχαιρετά ιστορικά στέκια της συνδεδεμένα με την πολιτική αλλά και καλλιτεχνική ιστορία της, ξαφνικά στα τέλη του Αυγούστου, είδαμε να ανοίγει ξανά το ιστορικό καφενείο στη Δεξαμενή που μετά από έναν ένδοξο βίο, παρέμενε κλειστό επί τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι απαιτήσεις για εξαιρετικά υψηλά ενοίκια (φήμες ανέφεραν ότι ο δήμος ζητούσε ακόμα και 11.000 ευρώ) και η γενικευμένη παράλυση που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην αθηναϊκή επιχειρηματικότητα, είχαν μετατρέψει σε κουφάρι το καφενείο όπου συγκεντρώνονταν ιστορικές παρέες: Παπαδιαμάντης, Βάρναλης, Καζαντζάκης, Σουρής, Κονδυλάκης είναι μερικοί μόνο από τους διανοούμενους που επί ώρες ισορροπούσαν στις καρέκλες τους στην κατηφόρα της Δεξαμενής αντλώντας υλικό και ιδέες για τα γραπτά και την παρέμβασή τους στη δημόσια ζωή. Στο πέρασμα των χρόνων πολλοί σύγχρονοι δημιουργοί έκαναν στέκι για καφέ αλλά και για ούζο το καφενείο, ενώ η πάντα ανήσυχη νέα γενιά της Αθήνας, αναζητούσε το πράσινο καταφύγιο στην κορυφή του Κολωνακίου. «Τι να πω για το παλιό μου στέκι, στη δεκαετία του '80, μπαμπάς με συμπαμπάδες τον Γιώργο Κοντογιάννη, τον Αλέξη Χατζηδάκη, τον Δημήτρη Ποταμιάνο και τον Δημήτρη Νόλλα, να καμαρώνουμε τους βλαστούς μας ουζάροντας;» έγραφε ο Γιώργος Βέλτσος.

"Νηπιαγωγείο - Μπαρ – Γηροκομείο" χαρακτήριζε τον χώρο ο Παπαδιαμάντης και μια βόλτα σήμερα στο καφενείο πείθει πως εξακολουθεί να ισχύει ο χαρακτηρισμός του: λίγο παρακάτω στην πλατεία παιδιά της γειτονιάς του Κολωνακίου (τα περισσότερα με τις αλλοδαπές νταντάδες τους) παίζουν ανέμελα, ενώ στα σιδερένια τραπεζάκια και τις κομψές σιδερένιες καρέκλες κάθονται νέοι εναλλακτικοί Αθηναίοι, πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και καλλιτέχνες, Η φόρτιση και οι συμβολισμοί του χώρου σε συνδυασμό με τη σαφή διάθεση των ιδιοκτητών να προσφέρουν τιμές χαμηλές έχουν οδηγήσει ήδη από τις πρώτες μέρες σε σχεδόν υπερφόρτωση του χώρου.

Πίσω από τη νέα εποχή της Δεξαμενής βρίσκονται οι επιχειρηματίες Νεκτάριος Νικολόπουλος και Παύλος Γιαβής, γνωστοί από το Perfect Ten στην Πλουτάρχου. Επέλεξαν να κρατήσουν την ιστορική φυσιογνωμία του χώρου προσφέροντας κλασικές ελληνικές γεύσεις καφενείου-μεζεδοπωλείου: αφρόψαρα τηγανιτά με λεμόνι (4 ευρώ), όσπρια φούρνου (3 ευρώ), πατάτες τηγανητές με αυγά και τριμμένο τυρί (3,80 ευρώ) και άλλα, καθώς και γλυκά – από βανίλια υποβρύχιο (1 ευρώ) ως χαλβά σιμιγδαλένιο με παγωτό (4,70 ευρώ). Το καταπονημένο αστικό τοπίο της Αθήνας υποδέχεται ξανά το καφενείο περιμένοντας να δει αν θα αντέξει τις πιέσεις της εποχής αλλά κυρίως αν θα κατορθώσει να γράψει και πάλι ιστορία χάρη στις παρέες του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ