Ο Μάριο Ντράγκι σπάει την 14ετή ομερτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας

Εδώ και καιρό, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς η ύπαρξή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εύρεση της ορθότερης οικονομικής πολιτικής εξόδου από την κρίση. Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της οποίας ελάχιστα γνωρίζουμε, όπως επίσης και για το τι διαμοίβεται στα κεκλεισμένων των θυρών συμβούλιά της! Ό,τι λέγεται μέσα εκεί, μένει εκεί...

Αυτό όμως είναι κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Velle και την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Πιο συγκεκριμένα, φημολογείται ότι ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, προτίθεται να δημοσιεύσει άμεσα τα πρακτικά από τις μηνιαίες συναντήσεις του κεντρικού συμβουλίου.

Η ίδια πολιτική μυστικοπάθειας ισχύει σε ορισμένο βαθμό και για άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως των ΗΠΑ και της Αγγλίας, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί αυτήν την πολιτική ήδη από την εποχή της ίδρυσής της το 1998 και έτσι επρόκειτο να συνεχίσει, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη ίδρυσής της, για τα επόμενα... 30 χρόνια!

Σύμφωνα με τον Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς, διευθυντή του Institute for Banking του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, αυτή η πολιτική βασίζεται στην ιδιαίτερη φύση της ΕΚΤ: «Οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους της ΕΚΤ τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς εμπλέκονται ποικίλα και αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα». Κάτι το οποίο δεν ισχύει με άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες εκπροσωπούν ένα μόνο κράτος.

Όταν ιδρύθηκε η ΕΚΤ το 1998, είχε τεθεί όρος που προέβλεπε ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεών της θα παρέμεναν μυστικά για μία περίοδο 30 ετών, θέλοντας έτσι να ενθαρρύνουν τα μέλη-συμβούλους να ενεργούν ως ανεπηρέαστοι Ευρωπαίοι και όχι ως εκπρόσωποι μεμονωμένων κρατών-εθνών. Επρόκειτο, δηλαδή, για ένα μέτρο προστασίας των συμβούλων και τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

Ήταν ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα μέλη δεν θα δέχονται πιέσεις και δεν θα κατακρίνονται από τις ίδιες τις χώρες τους για το ποια θέση έλαβαν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις ψηφοφορίες, καθώς και ότι θα ενεργούν αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το συμφέρον της Ευρώπης.

Ένα επιχείρημα που έχει πάψει πλέον να υφίσταται, στο μέτρο που τα πράγματα, όπως και ο ρόλος της ΕΚΤ, έχουν αλλάξει: η «δουλειά» της συνίσταται πλέον στη χρηματοδότηση των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης και άρα στην ενεργό εμπλοκή της στα συμφέροντα των υποστηριζόμενων εθνών-κρατών.

Πέρα, όμως, από το αναφαίρετο δικαίωμα των λαών να έχουν πρόσβαση σε υψίστης σημασίας πληροφορίες που αφορούν το παρόν και το μέλλον των χωρών τους, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδηγούν σε μία τέτοια απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ.

Στις πιο πρόσφατες συναντήσεις της, η ΕΚΤ εκτίμησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκ νέου εφαρμογής του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων, με σκοπό την πτώση του κόστους δανεισμού από τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα κατά τη συνεδρίαση υπήρξε μόνο μία ψήφος κατά της απόφασης, η οποία προήλθε από τον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν, χωρίς ωστόσο ο τελευταίος να κατονομάζεται ξεκάθαρα.

Πολλοί θεωρούν ότι το σχέδιο δημοσίευσης των πρακτικών ανταποκρίνεται σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τον Βάιντμαν ή τουλάχιστον φίμωσής του.

Προς στιγμή, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιβεβαίωση για το αν τελικά η απόφαση της δημοσίευσης των πρακτικών θα υλοποιηθεί ή όχι. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, διά στόματος εκπροσώπου της ΕΚΤ, είναι ότι μια τέτοια απόφαση θα παρθεί αν απλά συμφωνήσει η πλειοψηφία του συμβουλίου της τράπεζας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ