Οι τρεις εντολές Σαμαρά για το φορολογικό - iefimerida.gr

Οι τρεις εντολές Σαμαρά για το φορολογικό

Οι τρεις εντολές Σαμαρά για το φορολογικό
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μετά το παρ' ολίγον στραπάτσο με το εύρημα του... κεφαλικού φόρου, στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να περάσουν από «φίλτρο» όλες τις εισηγήσεις για το νέο Φορολογικό, προς αποφυγήν νέων δυσάρεστων εκπλήξεων, εξ ου και η νέα σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Τρίτης.

Η... ζύμωση είχε ξεκινήσει, πάντως, από τη Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στη πρώτη άτυπη σύσκεψη του Νίκου Καραβίτη που έχει αναλάβει τα σενάρια του Φορολογικού, με τον Δημητρη Χατζησωκράτη και τον Σάκης Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ και τον Φίλιππο Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ, μεταφέρθηκαν οι εξής τρεις... Εντολές του Αντώνη Σαμαρά:

  • Ου... επιβαρύνεις τους αγρότες
  • Ου... επιβαρύνεις τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους
  • Ου... λυπηθείς τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κι αν εξαιρέσεις τη περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι θα φορολογούνται από την επόμενη χρονιά όπως και οι επιχειρήσεις, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο και με μόλις έναν συντελεστή (πιθανώς 30%), η εξίσωση που καλείται να επιλύσει για τις άλλες δύο περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Κατ' αρχήν μόνο και μόνο ότι η κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα μικρύνει (στα τέσσερα ή τρία από οκτώ κλιμάκια σήμερα) αυτό οδηγεί σε επιβαρύνσεις ακόμα και τα χαμηλότερα εισοδήματα. Για να αποφευχθεί αυτό αφενός θα πρέπει να αυξηθεί το αφορολόγητο από τις 5.000 ευρώ αφετέρου οι συντελεστές να «ψαλιδιστούν», χωρίς όμως να προκαλείται και απώλεια εσόδων.

Όσον αφορά, δε, στους αγρότες, που πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων- εξόδων και όχι με τεκμαρτά εισοδήματα, το ερώτημα είναι πώς θα αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις όταν αυτά τα τεκμαρτά εισοδήματα παραμένουν «παγωμένα» σχεδόν στα ίδια επίπεδα για τέσσερα χρόνια.

Το κεντρικό ερώτημα παραμένει ως εκ τούτου, εάν μόνο από τις παρεμβάσεις στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων ή θα απαιτηθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα το 2014, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ