Oμπάμα: «Απέναντι στη βλασφημία και το μίσος απαντάμε με περισσότερη ελευθερία» - iefimerida.gr

Oμπάμα: «Απέναντι στη βλασφημία και το μίσος απαντάμε με περισσότερη ελευθερία»

Oμπάμα: «Απέναντι στη βλασφημία και το μίσος απαντάμε με περισσότερη ελευθερία»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μία μνημειώδη ομιλία από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταφέρθηκε κατά της μισαλλοδοξίας και της βλασφημίας τονίζοντας πως η μόνη απάντηση στα κηρύγματα μίσους είναι η περισσότερη ελευθερία έκφρασης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε «χοντροκομμένη και αηδιαστική» την ταινία που υβρίζει τον Προφήτη Μωάμεθ, υποστηρίζοντας ότι ήταν «μια προσβολή όχι μόνο απέναντι στους μουσουλμάνους αλλά και στην Αμερική». Ταυτόχρονα όμως ο Αμερικανός πρόεδρος προασπίστηκε τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, όπως αυτές διαφυλάσσονται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Το κάνουμε όχι επειδή στηρίζουμε τη γλώσσα του μίσους αλλά επειδή οι πρόγονοί μας κατανοούσαν ότι χωρίς αυτά, θα απειλείτο η ικανότητα του κάθε ατόμου να εκφράζει την άποψή του και να ασκεί την πίστη του. Το μεγαλύτερο όπλο κατά των κυρηγμάτων μίσους δεν είναι η καταπίεση αλλά η μεγαλύτερη ελευθερία, οι φωνές της ανεκτικότητας και αναδεικνύουν τις αξίες της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πυρά κατά Ιράν-Συρίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε ανοιχτά την Τεχεράνη ότι βοηθά στο να παραμείνει στην εξουσία της Συρίας μια δικτατορία, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να απομονωθούν όσοι καθιστούν κεντρική πολιτική αρχή τους την έχθρα απέναντι στην Ουάσινγκτον, το Ισραήλ ή τη Δύση γενικότερα. «Ακριβώς όπως περιορίζει τα δικαιώματα του λαού της, η ιρανική κυβέρνηση στηρίζει έναν δικτάτορα στη Δαμασκό και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δηλώνουμε και πάλι ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να τερματιστεί, έτσι ώστε να σταματήσουν τα βάσανα του συριακού λαού και να χαράξει μια νέα αυγή. Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε ένα δικτάτορα που σφαγιάζει το λαό του», συνέχισε.

«Η επίθεση στη Βεγγάζη ήταν ενάντια στα ιδανικά της διπλωματίας»

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, στις αρχές του μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν απλώς μια επίθεση εναντίον των ΗΠΑ αλλά εναντίον των ιδανικών της διπλωματίας που στηρίζει ο ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναζητήσει τις ρίζες της βίας καθώς «έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των δυνάμεων που μας χωρίζουν και των ελπίδων που μας ενώνουν».

Το μέλλον δεν θα πρέπει να καθοριστεί από τη βία και τη μισαλλοδοξία αλλά από αυτούς, όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κρις Στίβενς, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν για μια καλύτερη Λιβύη, συνέχισε ο Ομπάμα. «Αλλά να καταλάβουμε ότι οι επιθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν είναι απλώς επιθέσεις εναντίον της Αμερικής. Συνιστούν επίσης μια επίθεση εναντίον των ιδανικών με βάση τα οποία θεμελιώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη - της αντίληψης ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους· ότι η διπλωματία μπορεί να αντικαταστήσει τον πόλεμο· και ότι σε έναν ανεξάρτητο κόσμο, όλοι μας έχουμε συμφέρον να εργαζόμαστε για την ασφάλεια των πολιτών μας».

Παρά τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, ο Ομπάμα χαιρέτισε τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, χαρακτηρίζοντάς την «πρόοδο» για τον αραβικό κόσμο. «Τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι πρέπει ειλικρινά να διαλύσουμε τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και του αραβικού κόσμου, ο οποίος προχωρά προς τη δημοκρατία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ