Ο αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo για τη λαίλαπα του θρησκευτικού φανατισμού - iefimerida.gr

Ο αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo για τη λαίλαπα του θρησκευτικού φανατισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται κατά κάθε θρησκείας, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή». Πόσο πιο απλά και ωραία θα μπορούσε να διατυπωθεί αυτή η – τόσο επίκαιρη για την ελληνική πραγματικότητα και την αστεία αγιολατρεία της – μεγάλη αλήθεια!

Ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης του περίφημου γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo που βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας μετά τη δημοσίευση των γνωστών καρικατούρων του Μωάμεθ που ξεσήκωσαν τον Ισλαμικό κόσμο, μιλάει στην Deutsche Velle για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον 21ο αιώνα η ελευθερία της έκφρασης.

Πρώτα απ' όλα, ξεκαθαρίζει τη θέση του περιοδικού και του προσωπικού του, πως στόχος της δημοσίευσης δεν ήταν σε καμία περίπτωση η προβοκάτσια, αλλά ο πολιτικός σχολιασμός:

«Βλέπουμε τη δημοσίευση αυτών των σκίτσων ως μέρος της δουλειάς μας που σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία της έκφρασης. Κοιτάξτε την τρέχουσα ειδησεογραφική πραγματικότητα: όταν μία ασήμαντη, χλιαρή ταινία είναι ικανή να προκαλέσει τέτοιες μαζικές εκρήξεις οργής ανά τον κόσμο, στις οποίες σκοτώνονται άνθρωποι και καίγονται πρεσβείες, θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο να περάσει στα ψιλά και να μην υπάρξει δημοσιαγραφικός σχολιασμός»

Κατά τον Ζεράρ Μπιάρ, ο όρος «προβοκάτσια» που χρησιμοποιήθηκε υπήρξε άστοχος:

«Είμαστε απλά ένα περιοδικό πολιτικής σάτιρας που δουλεύει με εικόνες. Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται ενάντια σε κάθε θρησκεία, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή. Από τη στιγμή που το Ισλάμ χρησιμοποιεί την πολιτική για δικούς του σκοπούς, σαν μια οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, τότε οφείλει να δέχεται την κριτική».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο αρχισυντάκτης αναφέρεται στο περιστατικό πυρπόλησης των γραφείων του περιοδικού με αφορμή τη δημοσίευση στο παρελθόν παρόμοιου υλικού, όπως επίσης στην φύλαξη των γραφείων από αστυνομικές δυνάμεις, σχολιάζοντας στο τέλος πως είναι απαράδεκτο να μην μπορεί κανείς να κάνει τη δουλειά του ως δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ