Το ΔΝΤ επιμένει για φουσκωμένο «πακέτο» μέτρων 20 δισ. - Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ επιμένει για φουσκωμένο «πακέτο» μέτρων 20 δισ. - Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει

Το ΔΝΤ επιμένει για φουσκωμένο «πακέτο» μέτρων 20 δισ. - Το υπουργείο Οικονομικώ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε πολιτική επίλυση του ελληνικού ζητήματος- όπως ακριβώς είχε υπονοήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από μερικά 24ωρα- θα υποχρεωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εφόσον έχει ίχνη αληθείας το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού ΣΠΙΓΚΕΛ, το οποίο επικαλούμενο πληροφορίες από τη Τρόικα, υποστηρίζει ότι το «κενό» που πρέπει να καλυφθεί για να εγκριθεί η επόμενη δόση, δεν είναι 13,5 δισ. ευρώ αλλά 20 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το πακέτο χρηματοδότησης είναι εκτροχιασμένο και η ύφεση επίμονη και βαθύτερη!

Στη πραγματικότητα, αυτή η πληροφορία ενισχύει τις προ εβδομάδων πληροφορίες που ανέφεραν ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως απαιτείται πιο «φουσκωμένο» πακέτο μέτρων για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως επίσης και «κούρεμα» στα ομόλογα της ΕΚΤ και των υπολοίπων Κεντρικών Τραπεζών για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό Χρέος.

Το υπουργείο Οικονομικών απαντά, πάντως, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες και έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους επικεφαλής της Τρόικας, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι 13,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων- έπειτα από τη συμφωνία με τη Τρόικα- τα 11,5 δισ ευρώ προέρχονται από τις δαπάνες και τα 2 δισ ευρώ από τα έσοδα. Όλα τα υπόλοιπα είναι αποκυήματα φαντασίας».

Σε κάθε περίπτωση, το αργότερο έως τη Παρασκευή η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τα «αγκάθια» στο σχέδιο, που έχει συμφωνήσει κατ' αρχήν το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της Τρόικα, ήτοι να βρει τις εσωτερικές της ισορροπίες, προκειμένου να μην πάει ακόμα πιο πίσω η συμφωνία και χαθούν τα κρίσιμα ραντεβού με τους Ευρωπαίους.

Τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, η κατάργηση των Δώρων σε όλους τους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους, το ύψος συντάξεων πάνω από το οποίο θα ξεκινήσουν οι περικοπές, η εφαρμογή αυστηρότερων ηλικιακών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ.

Όπως και να έχει, τη Παρασκευή 28 του μήνα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει στο EUROWORKING GROUP τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα, ενώ τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, οπότε επιστρέφουν καλώς εχόντων των πραγμάτων οι επικεφαλής της Τρόικας θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, συμπεριλαμβάνοντας πιθανώς τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί.

Όλα θα κριθούν μια εβδομάδα αργότερα, οπότε συνεδριάζει το EUROGROUP επί των συμφωνηθέντων και στις 18 Οκτωβρίου ο ελληνικός φάκελος πηγαίνει στο Συμβούλιο Κορυφής για την έγκριση της δόσης και πιθανότατα για την επιμήκυνση, με ανοικτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου EUROGROUP, που θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ ευρώ.

Αναγκαία προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι, ωστόσο, η Έκθεση της Τρόικας που όπως όλα δείχνουν θα είναι το θρίλερ των επόμενων εβδομάδων, με δεδομένο ότι ο γερμανικός Τύπος επιμένει να τη συνδέει με τις αμερικανικές εκλογές, άρα να μην αναμένεται νωρίτερα από το δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη δόση και τη συζήτηση για την επιμήκυνση και ακολούθως για τη πολιτική ηρεμία στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ