Σόιμπλε: Όχι μόνο οικονομικά άλλα και πολιτικά τα κριτήρια παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Όχι μόνο οικονομικά άλλα και πολιτικά τα κριτήρια παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επισήμανση ότι η απόφαση για την εκταμίευση της νέας δόσης και άρα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ θα ληφθεί όχι μόνο με βάση οικονομικά αλλά και πολιτικά κριτήρια, έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι στήριξε το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πρέπει να αναλογιστούμε και την διάθεση που υπάρχει στο ΔΝΤ, λόγω της διαρκούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά προβλήματα και της συνεχούς αθέτησης των συμφωνιών», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αμφισβητούμε το «φιλόδοξο, εξαιρετικά δύσκολο αλλά και γενναιόδωρο» ελληνικό πρόγραμμα, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του.

Εμμένοντας στις πάγιες θέσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι αναμένουν την έκθεση της Τρόικα για την ελληνική οικονομία ωστόσο διεμήνυσε πως η όποια απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup.

«Η Τρόικα πρέπει απλούστατα να καταγράψει εάν και κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εάν η Τρόικα συμπεράνει ότι για οποιονδήποτε λόγο αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί, μπορεί να κάνει προτάσεις για το τι θα μπορούσε να αντικατασταθεί ή τι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον», για αυτό ωστόσο, όπως είπε, «θα πρέπει να αποφασίσει το Eurogroup και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο».

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη ότι «η Ευρωζώνη, αν εξαιρεθεί η ειδική περίπτωση της Ελλάδας, είναι σε πραγματικά πολύ καλό δρόμο, καθώς είναι ορατή η πρόοδος στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά και στις χώρες οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως σενάρια για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν κάνουν καλό ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα ενώ σημείωσε πως και η εκπόνηση του δεύτερου προγράμματος δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

«Κάνεις δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ωστόσο όμε τα λόγια δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα λιτότητας. Όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη» ενώ επεσήμανε ότι σε περίπτωση αποτυχίας του ευρώ, «οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από ό,τι οι Έλληνες».

«Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ότι μας λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι αλλά θέλουμε να δούμε απτά αποτελέσματα. Για αυτό και περιμένουμε την έκθεση της Τρόικα», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε ο οποίος σημείωσε πως οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν τι περνούν οι Έλληνες.

«Για τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι κακές δυνάμεις του εξωτερικού. Αυτή είναι η συνέπεια από παραλείψεις και συνέπεια λανθασμένων εκτιμήσεων. Για πάρα πολύ καιρό απολάμβανε η Ελλάδα τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς τίμημα - την προσαρμογή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί και ΜΜΕ που λένε στον κόσμο ότι φταίνε άλλοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ