Θέμα ημερών η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της εμπορικής Τράπεζας. Η Credit Agricole αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη να επικυρώσει την επιλογή της για την προσφορά που προκρίνεται εκ των τριών που έχουν κατατεθεί από τις Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή του νικητή, είναι η ποιότητα των πρόσθετων εγγυήσεων που ζήτησε η γαλλική πλευρά έναντι της ρευστότητας ύψους 1,9 δις ευρώ που υποχρεώθηκε να διατηρεί ο γαλλικός όμιλος στην Ελλάδα.

Η πώληση της Εμπορικής υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις και τους όρους που ετέθησαν στην Credit Agricole πιστώνεται κατά κανόνα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, στην επιμονή του οποίου οφείλεται η δέσμευση της Credit Agricole να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας με κεφάλαια ύψους 3 δις ευρώ, γλυτώνοντας έτσι πόρους από το ΤΧΣ και μεγαλύτερη επιβάρρυνση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει επίσης να πιστωθεί στον κ. Προβόπουλο και το αποτέλεσμα της επαρκούς εποπτείας του συστήματος, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Black Rock στις τράπεζες. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ακόμη και στο stress σενάριο που πλέον προσεγγίζει την πραγματικότητα λόγω της βαθειάς ύφεσης στην οικονομία, επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν επαρκώς θωρακισμένο έναντι των κινδύνων από επισφαλή δάνεια. Σε σύγκριση δε με τις τράπεζες του εξωτερικού, οι ελληνικές έχουν υγιέστερα χαρτοφυλάκια λόγω της τήρησης των αυστηρών κριτηρίων δανειοδοτήσεων, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον εποπτικό ρόλο της ΤτΕ. Αυτό περιορίζει τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την κάλυψη κυρίως των απωλειών από τις ζημίες του PSI.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, ο ρόλος της εποπτείας είναι καθοριστικός και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα που θα ενισχυθεί με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα κληθεί να στηρίξει με τη σειρά του την πραγματική οικονομία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ