Στουρνάρας σε Τρόικα: Θα φύγω, δεν υπογράφω άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων - iefimerida.gr

Στουρνάρας σε Τρόικα: Θα φύγω, δεν υπογράφω άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων

Στουρνάρας σε Τρόικα: Δεν υπογράφω άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ένα βήμα για την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και σήμερα, έκανε χθες το οικονομικό επιτελείο με τη Τρόικα, καθώς όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, «έπεσαν στο τραπέζι πολλές πρωτότυπες ιδέες κι από τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει η Τρόικα να συνεννοηθεί με τους προϊσταμένους της για να υπάρξει η τελική συμφωνία».

Ο Πολ Τόμσεν αποχώρησε, μάλιστα, από τη χθεσινή σύσκεψη γύρω στις 10 παρά τέταρτο προκειμένου να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη, για να επιστρέψει περίπου μιάμιση ώρα αργότερα. Το καλό νέο είναι ότι οι κ.κ. Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς δεν επανήλθαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στις απαιτήσεις τους για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς φαίνεται ότι η απειλή Στουρνάρα πως δεν θα υπογράψει και θα παραιτηθεί, τους θορύβησε.

Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα «έκλεισε» στα περίπου 7,5 δισ. ευρώ, αλλά σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, μέτρο που μπορεί να αποδώσει περίπου 1,1 δις ευρώ αλλά αποτελεί «κόκκινο» πανί για πολλούς από τους βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τέθηκαν, επίσης, οι αλλαγές στο Φορολογικό, καθώς όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αξιωματούχος, η συμφωνία με τη Τρόικα προϋποθέτει περικοπές 11,5 δις ευρώ αλλά και φορολογικά μέτρα 2 δις ευρώ. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επιβολή κλιμακωτού κεφαλικού φόρου σε όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και πολύ πιθανή στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις ατομικές επιχειρήσεις και σε όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα, πλην των κατ' επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι όμως θα φορολογούνται εφεξής με βάση τα τηρούμενα βιβλία εσόδων- εξόδων και όχι με βάση τεκμαρτό εισόδημα.

Όσον αφορά, δε, στις υπόλοιπες αλλαγές όπως η κατάργηση του αφορολογήτου στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα φορολογούνται με έναν συντελεστή όπως οι επιχειρήσεις, η μείωση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας σε τέσσερα ή τρία, η μείωση του ανώτατου συντελεστή, αυτές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013.

Ενδεικτικό, πάντως, της φάσης στην οποία έχει μπει η διαπραγμάτευση είναι ότι μεγάλο μέρος της χθεσινής συζήτησης αναλώθηκε στο μέτρο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα δημοτικά σχολεία με όφελος 50 εκατ. Ευρώ! Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί το κονδύλι να φαντάζει μικρό, αλλά υπάρχουν πολλά τέτοια μέτρα με ανάλογη απόδοση, τα οποία αν τα αθροίσει κανείς μπορεί να καλύψει το «κενό» που απομένει για τη συμφωνία.

Και χθες, πάντως, παρά τη διάθεση συνεννόησης, η Τρόικα αμφισβήτησε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως αυτά που αφορούν στους ΟΤΑ, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να αποδώσουν στα επόμενα δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Κυριακή, η επεξεργασία θα συνεχιστεί με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας φεύγουν τη Δευτέρα και επιστρέφουν στις αρχές Οκτωβρίου για να επικυρώσουν τη συμφωνία και να ξεκινήσουν την Έκθεση Αξιολόγησης πριν από τη συνεδρίαση του EUROGROUP στις 8 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ