Yπουργείο Οικονομικών: Δεν θα έχουμε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων - iefimerida.gr

Yπουργείο Οικονομικών: Δεν θα έχουμε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων

Yπουργείο Οικονομικών: Δεν θα έχουμε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το αργότερο έως τη Κυριακή θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία για τα 11,5 δισ. ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση- όπως τόνισε πριν από λίγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών- το πακέτο θα παραμείνει ανοικτό, αποτελώντας αντικείμενο επεξεργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα που θα παραμείνει στην Αθήνα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η όποια εκκρεμότητα θα πρέπει να κλείσει το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, πριν από την οποία αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα.

Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, Πωλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς, η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές ήταν 2- 2,5 δισ. ευρώ και όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, μέσα στα περίπου 9,5 δισ. ευρώ των συμφωνημένων μέτρων συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με δημοσιονομικό όφελος 1,1 δισ. ευρώ, όπως εκτίμησε το ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο πακέτο των συμφωνημένων μέτρων συμπεριλαμβάνει τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ, όπως επίσης κάποια μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που έκανε αποδεκτά η Τρόικα.

Ως προς το αντικείμενο της σημερινής διαπραγμάτευσης- που ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως διάθεση συμβιβασμού- το υπουργείο θα επιμείνει στα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν σε ΟΤΑ, Υγεία και Άμυνα, παρά το ότι η Τρόικα και ειδικά ο κ. Τόμσεν επιμένει σε μέτρα με χαμηλό ρίσκο εφαρμογής και άμεσης απόδοσης, «φωτογραφίζοντας» έτσι τους μισθούς και τις συντάξεις. «Τελειώσαμε από μισθούς και συντάξεις, δεν θα έχουμε άλλα» είναι, όμως, η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που πραγματοποιείται στο υπουργείο σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Υγείας και Εργασίας με στελέχη της Τρόικας, παρουσία στελεχών από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στη κατάργηση των Δώρων, που αποτελούν μέρος του βασικού σεναρίου, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, προφανώς λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ για το σχέδιο διαθεσιμότητας σημείωσε ότι η άμεση δημοσιονομική απόδοση είναι περίπου 150 εκατ. ευρώ, αλλά πρόκειται για μέτρο που οδηγεί μεσοπρόθεσμα στο περιορισμό των δομών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ