Κάννες 2011: Ανεπιθύμητος και περήφανος ο Lars von Trier - iefimerida.gr

Κάννες 2011: Ανεπιθύμητος και περήφανος ο Lars von Trier

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαι ναζί» δήλωσε χθες ο Δανός σκηνοθέτης, «είσαι ανεπιθύμητος» απάντησαν σήμερα οι διοργανωτές του φεστιβάλ, «είμαι περήφανος» συμπλήρωσε ο ίδιος μετά. Με την άνευ προηγουμένου απόφαση εκδίωξης του Lars von Trier, που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό των Κανών με το Melancholia, κορύφωσαν οι διοργανωτές σήμερα το πανηγύρι αντεγκλήσεων που ξεκίνησαν χθες οι αιρετικές δηλώσεις του Δανού σκηνοθέτη.

Αιώνιος προβοκάτορας στις δηλώσεις του και μονίμως δυσανάγνωστος στο αμφισβητήσιμης ποιότητας χιούμορ του, ο Trier μετέτρεψε τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας του στο απολαυστικότερο σόου της διοργάνωσης, όταν αποφάσισε να αναπληρώσει το κενό της λιγότερο προκλητικής ταινίας του εδώ και χρόνια, στήνοντας μερικές προκλήσεις μόνος του.

Στις κυρίως ασυνάρτητες απαντήσεις του, όπου δεν παρέλειψε να εκθέσει κι όλο του το cast, o Trier έπιασε από Εβραίους και μανιοκαταθλιπτικούς, μέχρι εκκλησιαστικές τσόντες και αλκοολικούς, κορυφώνοντας το σόλο του λέγοντας ότι η νεόκοπη εβραϊκή ταυτότητα της (βραβευμένης με Όσκαρ Ξενόγλωσσης για το Heaven (2010)) Susane Bier τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι είναι ναζιστής και μολονότι δε συμμερίζεται τις απόψεις του για παγκόσμια κυριαρχία, νιώθει μια οικειότητα με τον Χίτλερ.

«Το Φεστιβάλ των Κανών παρέχει σε καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο ένα εξαιρετικό φόρουμ να παρουσιάσουν τις δουλειές τους και να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, που συνείλθε σε πρωτοφανή σύσκεψη σήμερα, μετανιώνει βαθύτατα το ότι αυτό το φόρουμ χρησιμοποιήιηκε από τον Lars von Trier για να εκφράσει σχόλια απαράδεκτα και αντίθετα στα ιδεώδη της ανθρωπιάς και της γενεοδωρίας που αποτελούν ακρογωνιαία λίθο του Φεστιβάλ», έλεγε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το απόγευμα η διοργάνωση, καταλήγοντας να «καταδικάζει αυστηρά αυτά τα σχόλια» και να «κηρύσει άμεσα persona non grata τον Lars von Trier στο Φεστιβάλ των Κανών».

ενώ παραμένει αβέβαιο αν μαζί με τον Trier απ’ το φεστιβάλ θα εκδιωχθεί και η ταινία του, που ως ώρας παραμένει στο διαγωνιστικό, υποψήφια για τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσηςΤης ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων για σήμερα συνεντεύξεων του σκηνοθέτη και των ηθοποιών του Melancholia, ενώ λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης, η Ekstra Bladet της Δανίας δημοσίευσε την απάντηση του Trier. «Είμαι περήφανος που κηρύχθηκα persona non grata. Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του σινεμά. Νομίζω ένας από τους λόγους είναι ότι οι Γάλλοι φέρθηκαν άσχημα στους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου”, λέει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης, . (Update, 18.00) Η ταινία του παραμένει στο διαγωνιστικό υποψήφια για τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης, αλλά σε περίπτωση που κερδίσει κάτι, ο Lars von Trier δεν θα μπορέσει να παραστεί και να το παραλάβει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σινεμά cinema Lars Von Trier melancholia κάννες cannes
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ