Τι είναι τα «φιλέτα» Κασσιόπη και Αφάντου που η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι είναι τα «φιλέτα» Κασσιόπη και Αφάντου που η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο από τα καλύτερα δημόσια «φιλέτα» -πιθανόν σε όλη τη Μεσόγειο- την Κασσιόπη Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου που έμειναν αναξιοποίητα για δεκαετίες βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση. Πρόκειται για ονειρεμένα γεωτεμάχια με πεύκα, λίμνες, αεροδρόμια.

Η Κασσιόπη είναι παραθαλάσσια έκταση της Κέρκυρας που βρίσκεται 38 χλμ. βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας, όπου υπάρχει διεθνής αερολιμένας. Το εμβαδόν του οικοπέδου που θα πωληθεί είναι περίπου 490 στρέμματα και περισσότερο από το ήμισυ αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Η αξιοποιήσιμη έκταση εκτιμάται σε περίπου 178.000 τ.μ. Το ακίνητο έχει μια ακτογραμμή μήκους περίπου 725μ.

Το ακίνητο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας που έχει μείνει ως επί το πλείστον ανεκμετάλλευτη. Με δεδομένο ότι στην περιοχή του ακινήτου βρίσκονται ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild, η δυνατότητα αξιοποίησής του και η απορρέουσα αξία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το ακίνητο προτείνεται για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ο συνολικός αριθμός των ξένων τουριστών στην Κασσιόπη ξεπερνά τις 700.000 ετησίως, σύμφωνα με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος. Η πλειοψηφία των τουριστών είναι Άγγλοι και ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Ρώσοι.

Η διαδικασία αξιοποίησής του ακινήτου Κασσιόπη βρίσκεται ήδη στη β ' φάση του διαγωνισμού στην οποία περνά η NCH New Europe Property Fund II και NCH Balkan Fund.

Το φιλέτο της Αφάντου στη Ρόδο που δεν έγινε ποτέ θέρετρο

Τι είναι τα «φιλέτα» Κασσιόπη και Αφάντου που η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πρόκειται για μια περιοχή μόλις 20 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο της Ρόδου, με εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο και σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων. Διαθέτει, παράλληλα, τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μοναδικό προορισμό τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικών κατοικιών γύρω από το γήπεδο του γκολφ.

Ετπά μνηστήρες διεκδικούν το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τουριστικά την έκταση 1.850 στρεμμάτων στο Αφάντου Ρόδου.

Το ενδιαφέρον ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων προσέλκυσε ο διεθνής διαγωνισμός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την απόκτηση των μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αξιοποιήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των οικοπέδων στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επτά επενδυτικών υποψηφιοτήτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συγκαταλέγονται η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που διαχειρίζεται το Costa Navarino στην Πύλο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους πέντε ξένους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγονται η London & Regional Properties (σ.σ. έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό), η New Century Holdings Inc (σ.σ. η μόνη υποψήφια για το διαφωνισμό της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, η βρετανική Minoan Group Plc (γνωστή από την επένδυσή της στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτης και το σχήμα Atlantica - TUI.

Το «φιλέτο» των 1.850 στρεμμάτων απαλλοτριώθηκε πριν από 35 χρόνια για να γίνει μεγάλο θέρετρο με ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ. Σήμερα έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και τα κτίρια έχουν ερημώσει. Και στο παρελθόν είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες να αξιοποιηθεί η περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η έκταση αποτελείται από το «Γκολφ Αφάντου» και το οικόπεδο «Νότιο Αφάντου» καθώς και τον παρακείμενο στο ακίνητο αιγιαλό. Ανήκει, δε, στον ΕΟΤ, όσον αφορά το «Γκολφ Αφάντου» και στο Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά το οικόπεδο «Νότιο Άφαντου», ενώ η αποκλειστική διαχείριση και εκμετάλλευσή του διενεργείται σήμερα από την «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου», στην οποία το κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου.

Το «Γκολφ» πρόκειται για γήπεδο 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το Μάιο του 1973, ενώ η παραλία εκτείνεται σε απόσταση 7 χλμ. με αυστηρά προσδιορισμένα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει διορίσει την Τράπεζα Πειραιώς και την Πειραιώς Real Estate ως χρηματοοικονομικούς σύμβουλους για το διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ