Οι ίντριγκες και τα παρασκήνια για τη διαδοχή Στρος Καν

Mετά και την επίσημη επιστολή παραίτησης από τον Ντομινίκ Στρος Καν, εντατικοποιούνται οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου υποψηφίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιθυμεί να επιλεγεί ως διάδοχος του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν επικεφαλής του ΔΝΤ ένας "ισχυρός και ικανός" ευρωπαίος υποψήφιος, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Μπαρόζο.

"Είμαστε της γνώμης ότι μπορούμε να βρούμε ισχυρούς υποψήφιους στην Ευρώπη για να διαδεχθούν τον Ντομινίκ Στρος-Καν", ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για απόπειρα βιασμού μιας εργαζόμενης σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, δήλωσε η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε.

"Το ΔΝΤ έχει ανάγκη μια ισχυρή ηγεσία", πρόσθεσε. "Μολονότι η εθνικότητα δεν αποτελεί κριτήριο για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε με σαφήνεια τη θέση του, είναι φυσικό τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σ' έναν ισχυρό και ικανό υποψήφιο που να μπορέσει να συγκεντρώσει υποστήριξη γύρω από το πρόσωπό του", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι ένας Ευρωπαίος πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ και πως το γεγονός ότι ο Στρος-Καν παραιτήθηκε πριν από τη λήξη της θητείας του είναι ένα επιχείρημα προς την κατεύθυνση αυτή.

"Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να προτείνουμε έναν ευρωπαίο υποψήφιο. Φυσικά αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες γι' αυτό, δεν θα πω ονόματα, όμως θα το συζητήσουμε στους κόλπους της ΕΕ. Έχει φυσικά μεγάλη σημασία να βρούμε γρήγορα μια λύση".

"Βεβαίως οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επίσης δικαίωμα να πάρουν μία από τις θέσεις --είτε του επικεφαλής του ΔΝΤ είτε της Παγκόσμιας Τράπεζας-- μεσοπρόθεσμα", δήλωσε η καγκελάριος.

"Όμως στην παρούσα κατάσταση, δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων μας με το ευρώ, στα οποία εμπλέκεται πολύ το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταστεί δυνατό να προταθεί ένας ευρωπαίος υποψήφιος", πρόσθεσε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, το γεγονός ότι η θητεία του Στρος-Καν τερματίσθηκε πρόωρα αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για να διοριστεί ένας Ευρωπαίος για το υπόλοιπο της θητείας του.

Στο Παρίσι, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφέρεται ως πιθανή διάδοχος του Στρος-Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει μια κοινή πρόταση για τον υποψήφιο.

"Οποιαδήποτε υποψηφιότητα, όποια κι αν είναι, πρέπει να προέρχεται από κοινού, από όλους μαζί τους Ευρωπαίους", δήλωσε η Λαγκάρντ προς τους δημοσιογράφους προσθέτοντας: "Οποιαδήποτε υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκή στήριξη".

Στο Τόκιο, ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός κεφαλαίων στο ΔΝΤ, κάλεσε σήμερα το διεθνή οργανισμό να επιλέξει τον διάδοχο του Στρος-Καν με "ανοικτό και διαφανή" τρόπο και βασιζόμενος στις ικανότητες του υποψηφίου.

Ο υπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η Ιαπωνία προτιμάει κάποιον υποψήφιο ή αν προτείνει κάποιον Ιάπωνα για τη θέση.

Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο νέος ηγέτης του ΔΝΤ θα πρέπει ναεπιλεγεί «αξιοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και από την αρχή πιστεύαμε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δομή και την ηγεσία του», τόνισε ο Ζιανγκ Γου εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται (στο ΔΝΤ) σε ανώτατο επίπεδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ