Η μαφία των καυσόξυλων θερίζει τα δάση των Βαλκανίων - iefimerida.gr

Η μαφία των καυσόξυλων θερίζει τα δάση των Βαλκανίων

Η μαφία των καυσόξυλων θερίζει τα δάση των Βαλκανίων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα της παράνομης υλοτομίας, αφού εν όψει του χειμώνα όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στα καυσόξυλα, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το 2011 κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ αναμένεται αύξηση του φαινομένου φέτος, ενώ «μαφίες της ξυλείας» δρουν σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων καταστρέφοντας τα δάση της περιοχής.

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα Δασαρχεία και δασικές αρχές καθώς το φαινόμενο εμφανίζεται ήδη έντονα και αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και περιοχές της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας.

Αιτία αυτής της διαρκούς αυξανόμενης οικολογικής καταστροφής, είναι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και το γεγονός ότι πολλοί βλέπουν πλέον την παράνομη υλοτομία ως ένα ευκαιριακό επάγγελμα για να πλουτίσουν εύκολα και σύντομα εν μέσω κρίσης.

Το ΥΠΕΚΑ έχει θορυβηθεί από την κατάσταση και ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την πάταξη των φαινομένων λαθροϋλοτομίας στα ελληνικά δάση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Γενικούς Διευθυντές Δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει στενή συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, ενώ ενισχύονται και οι περιπολίες στα δάση με τη συμμετοχή και εθελοντικών ομάδων.

Ο κ. Καλαφάτης κατέστησε σαφές ότι όλες οι καταγγελίες για φαινόμενα καταστροφής των ελληνικών δασών θα διερευνώνται διεξοδικά, καθώς η προστασία των δασών από την αποψίλωση αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΥΠΕΚΑ, αλλά και του ίδιου προσωπικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ