Ε.Βενιζέλος: “Δεν χρειαζόμαστε συστάσεις για πολιτική και κοινωνική συναίνεση” - iefimerida.gr

Ε.Βενιζέλος: “Δεν χρειαζόμαστε συστάσεις για πολιτική και κοινωνική συναίνεση”

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να γίνει αντιληπτό απ' όλες τις πλευρές ότι το στρατηγικό πρόβλημα που διαπιστώθηκε με αφορμή την κρίση στη Βόρειο Αφρική, αφορά όλα τα επίπεδα και της ασφάλειας και της οικονομίας, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο του Economist για τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι είμαστε πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, που δεν δικαιολογεί τέτοιο παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και μέρος της λύσης. Όπως συμβάλουμε στη διαμόρφωση του κεντρικού ρεύματος για τη διαχείριση όλων των κρίσεων, έτσι είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στο κεντρικό ρεύμα, που είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα σχολίασε ότι δεν χρειαζόμαστε έξωθεν συστάσεις προκειμένου να αντιληφθούμε το αυτονόητο: την ανάγκη για ενότητα και για συναίνεση πολιτική και κοινωνική, διότι μόνο η πολιτική δεν επαρκεί.

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρέσβης του αραβικού συνδέσμου στη Γενεύη Σαάντ Α Ραρτζι επισήμανε την ανάγκη οι αλλαγές στη Βόρειο Αφρική να επέλθουν από τους λαούς της περιοχής και με την ελάχιστη εξωτερική παρέμβαση, άμεσης οικονομικής στήριξης και διεξαγωγής εκλογών.

Παράλληλα διαχώρισε τα προβλήματα στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς είπε στην πρώτη περίπτωση δεν υπήρξε απόφαση του αραβικού συνδέσμου.

Ο πρέσβης του ΝΑΤΟ Γέσπερ Βαχρ επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνση του μεσογειακού διαλόγου και του διαλόγου με τα κράτη του Κόλπου στον τομέα της ενεργειακής και ναυτιλιακής ασφάλειας και τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διεθνείς οργανισμοί συμπληρωματικά για τις αλλαγές στη βόρεια Αφρική.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, ζητώντας περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, υποστήριξη της Frontex και αλλαγές των κανονισμών του Δουβλίνου ΙΙ που αδικούν υπέρμετρα την Ελλάδα. Επίσης, ζήτησε από την κοινωνία να τηρεί ενιαία και όχι αντιφατική στάση απέναντι στους μετανάστες.

Γνωστοποίησε τέλος ότι το 80% των μη μόνιμων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ