Μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη με τη συμμετοχή Έλληνα γιατρού - iefimerida.gr

Μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη με τη συμμετοχή Έλληνα γιατρού

Μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη με τη συμμετοχή Έλληνα γιατρού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα μεγάλο βήμα για την ιατρική έγινε με την πρώτη στα παγκόσμια χρονικά μεταμόσχευση μήτρας από δύο μητέρες στις κόρες τους. Οι δύο εγχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς επιπλοκές από ομάδα Σουηδών γιατρών του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με τη συμμετοχή του Έλληνα χειρούργου Ανδρέα Τζάκη.

Οι δύο κόρες είχαν ξεκινήσει εξωσωματική γονιμοποίηση πριν την μεταμόσχευση και τα κατεψυγμένα έμβρυα τους θα μεταφερθούν στις νέες μήτρες, που πήραν από τις μητέρες τους, μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου θα ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

Οι δύο λήπτριες του μοσχεύματος, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είναι ηλικίας 40 ετών και η μία είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα ενώ η άλλη αναγκάστηκε να την αφαιρέσει λόγω καρκίνου. Οι μητέρες τους βρίσκονται και οι δύο ε καλή κατάσταση και σύντομα θα μπορούν να πάρουν εξιτήριο, όπως αναφέρει το Σουηδικό νοσοκομείο.

Η επέμβαση αυτή ήταν η πρώτη στα χρονικά επιτυχημένη επέμβαση με ζωντανή δότρια. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας, είχε γίνει πέρσι στην Τουρκία, αλλά η δότρια ήταν νεκρή και δεν είχε συγγενική σχέση με την λήπτρια όπως στην περίπτωση της Σουηδίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ