Μήπως ο Σόιμπλε είναι συμπαθής ;

Εναν συμπαθή και γενικώς αναγνωρισμένο για την αξία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζουν από χθες τα γερμανικά Μέσα, με αφορμή την επέτειο των 70ών γενέθλίων του.

«Προσωποποίηση της φωτισμένης Δεξιάς» τον αποκαλεί ο συγγραφέας της βιογραφίας του Χανς Πέτερ Σιτς. Για την συντηρητική «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» ο Σόιμπλε είναι ο «ανολοκλήρωτος». Κι αυτό γιατί ο Σόιμπλε έγινε πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης όταν αποχώρησε ο Χέλμουτ Κολ αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει καγκελάριος -τη θέση κατέλαβε η Ανγκελα Μέρκελ.

Για την κεντροαριστερή εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Ρουντσάου» είναι «ο άνθρωπος του καθήκοντος, επίμονος και αξιόπιστος εργάτης της κυβέρνησης». Για την οικονομική «Χαντελσμπλατ» είναι «υπηρέτης του κράτους» που υπέφερε πάντα σε δεύτερο ρόλο κάτω από τον Χέλμουτ Κολ και την Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως αποκαλύπτεται μέσα από πληθώρα δημοσιευμάτων, για τη γερμανική κοινή γνώμη ο Σόιμπλε είναι ο πολιτικός που αποδέχτηκε τον ρόλο του «δεύτερου». Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από τις 12 Οκτωβρίου 1990, όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αφοσιώθηκε στην πολιτική και την υπηρέτησε πιστά, όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα.

Περισσότερο και από την ίδια την καγκελάριο έβαλε τη γερμανική σφραγίδα στην ευρωζώνη. Δική του ιδέα ήταν ένα ευρωπαικό νομισματικό ταμείο που κατέληξε στον σημερινό ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης ESM, ενώ ως έμπειρος νομικός ανέλαβε το βάρος της επανένωσης της Γερμανίας υπό τον Χέλμουτ Κολ.

Στη βιογραφία του αποκαλύπτεται μια άγνωστη λεπτομέρεια για τη ζωή του : όταν την άνοιξη του 2005 ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προκήρυξε εκλογές ο Σόιμπλε αποφάσισε να μη πολιτευθεί και ήταν πολύ κοντά στην απόφαση να περάσει στην τηλεόραση με δική του εκπομπή. Το σενάριο δεν επαληθεύτηκε, ο Σόιμπλε είναι σήμερα στα 70 χρόνια του πιο διάσημος πολιτικός από ποτέ και ετοιμάζεται να είναι και πάλι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2013, ο μακροβιότερος βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου, με θητεία πάνω από 40 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ