Πάνω από 11 δισ. κοστίζει στο Δημόσιο η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών

Έσοδα ύψους 11,2 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο από την φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για ποσό ανάλογο με το πακέτο μέτρων 11,9 δισ. ευρώ που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για τη διετία 2013-2014 και δείχνει ότι αν εισπράττονταν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα αποφεύγονταν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Το ποσό αυτό προκύπτει από την μελέτη με τίτλο «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα», η οποία και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Της μελέτης αυτής επικεφαλής είναι η Μαργαρίτα Τσούτουρα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και ο Νικόλαος Αρταβάνης, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα των ερευνητών, έχουν να κάνουν με τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) και με τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους.

Τελικά η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως φορολογούμενοι κάθε έτος καταβάλλουν το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Επίσης στην έρευνα φαίνεται πως κλάδοι επαγγελμάτων όπως γιατροί, μηχανικοί κ.ά., καταβάλλουν ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και του 155%.

Έτσι υπολογίστηκε επίσης πως το 2009 το συνολικό ποσό το οποίο δεν δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό υπολογίζοντας τον συντελεστή του 40%, τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.

Στη μελέτη προτείνεται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή.
  • Η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ