Ο αποχαιρετισμός της Όπρα - iefimerida.gr

Ο αποχαιρετισμός της Όπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχει τίποτα δυσκολότερο από το να πείσεις την αφρόκρεμα των σταρ του Χόλιγουντ να κάνει το παραμικρό. Όχι όμως αν είσαι η Όπρα Γουίνφρεϊ και βρίσκεσαι στη διαδικασία μαγνητοσκόπησης των τελευταίων εκπομπών ενός από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Αυτή την εβδομάδα, ένας γαλαξίας αστέρων κατέφτασε στο Σικάγο για να αποτίσει φόρο τιμής στη θεά της τηλεόρασης που αποχωρεί από την πρωινή ζώνη.

Η λίστα περιλαμβάνει όλη την αφρόκρεμα ενός πάρτι του «Vanity Fair». Ο Τομ Κρουζ ήταν εκεί. Το ίδιο και ο Τομ Χανκς κι ο Γουιλ Σμιθ, η Μαντόνα, ο Τζέρι Σάινφελντ και ο Στίβι Γουόντερ.

Η Αρίθα Φράνκλιν, η Αλίσια Κις, η Μπιγιονσέ, ο Τζέιμι Φοξ και ο αστέρας του μπάσκετ Μαϊκλ Τζόρνταν επίσης συμμετείχαν στο σόου, καθώς η Όπρα μαγνητοσκόπησε την προτελευταία και την προ-προτελευταία εκπομπή μπροστά σε 13.000 αλαλάζοντες θαυμαστές. Ακόμα και η Μαρία Σράιβερ, μετά τον πρόσφατο χωρισμό της από τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, άφησε για λίγο τον προβληματικό γάμο της για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Όπρα.

Οι εκπομπές θα μεταδοθούν την επόμενη εβδομάδα και το τελευταίο show θα λάβει χώρα στις 25 Μαΐου. Η τελευταία εκπομπή δεν έχει μαγνητοσκοπηθεί ακόμα, ενώ αναμένεται να είναι σε πιο χαμηλούς τόνους με την Όπρα να μιλάει στο παγκόσμιο κοινό της.

Η τελευταία εκπομπή θα ρίξει την αυλαία στο φαινόμενο που έχει κυριαρχήσει στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα τα τελευταία 25 χρόνια, αφήνοντας ένα χάσμα στο τηλεοπτικό πρόγραμμα και ένα κοινό που ζητάει περισσότερα.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Ήταν μοναδική τόσο στην προσέγγισή της όσο και στο υπόβαθρό της. Μπορούσε να ξεπεράσει τα δημογραφικά και φυλετικά σύνορα», δήλωσε ο καθηγητής Τζέφρι ΜακΚολ, ειδικός στα Μ.Μ.Ε. στο πανεπιστήμιο DePauw.

Αυτή η τεράστια απήχηση έδωσε στην Όπρα απίστευτη δύναμη. Το talk show της έγινε το επίκεντρο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που μεγάλωσε τόσο ώστε να περιλαμβάνει το περιοδικό της, έναν ραδιοφωνικό σταθμό και μια εταιρεία παραγωγής, ενώ έφερε μεγάλο ποσοστό επιχειρηματικότητας στο Σικάγο. Επίσης, την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Αλλά, ακόμα και η προσωπική της περιουσία επισκιάστηκε από την προσωπική επιρροή της Όπρα πάνω στην επιτυχία των άλλων ανθρώπων. Η αναφορά ενός προϊόντος στην εκπομπή της μπορούσε να το κάνει επιτυχία καθώς οι θεατές συνέρρεαν μαζικά να το αγοράσουν. Το διάσημο book club της μπορούσε να μετατρέψει έναν άγνωστο συγγραφέα σε bestseller περίπτωση εν μια νυκτί. Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε «The Oprah Effect».

Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Η Όπρα γεννήθηκε από μια ανύπαντρη μητέρα στο Μισισίπι, στον βαθύ νότο της Αμερικής. Βίωσε δύσκολες στιγμές, συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής κακοποίησης, ώσπου τράβηξε την προσοχή ενός ραδιοφωνικού σταθμού του Τεννεσί μετά τη στέψη της σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς. Άρχισε να λέει τις ειδήσεις, μετακόμισε στο Σικάγο και στο τέλος απέκτησε τη δική της εκπομπή.

Ο συνδυασμός λαϊκής σοφίας και έξυπνου λόγου ήταν τέλειος για το αμερικάνικο κοινό της πρωινής τηλεόρασης. Η εκπομπή της πρωτομεταδόθηκε στο εθνικό δίκτυο το 1986 και γρήγορα έγινε επιτυχία. Κατέρριψε ρεκόρ ακροαματικότητας και φυλετικούς φραγμούς καθώς οι σκέψεις και τα λόγια μιας μαύρης γυναίκας κυριάρχησαν στη λευκή Αμερική των προαστίων. Έκανε τις αδυναμίες της δύναμή της -είτε ήταν τα κιλά της είτε τα οικογενειακά της προβλήματα- και η Αμερική τη λάτρεψε γι’ αυτό. Η Όπρα έγινε πιο ισχυρή από τις πρωτοκλασάτες διασημότητες που συνέρρεαν στην εκπομπή της. Γνώριζαν ότι μπορούσε να φτιάξει ή να χαλάσει την καριέρα τους και τις ταινίες τους. Δεν είναι περίεργο που έτρεξαν να παρουσιαστούν στην τελευταία της εκπομπή.

«Το ότι εκατομμύρια άνθρωποι εμπνέονται από την Όπρα δεν αποτελεί μυστικό. Είμαι κι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς», δήλωσε η Μαντόνα. Η Μαρία Σράιβερ της είπε ζωντανά στην εκπομπή: «Για περισσότερα από 30 χρόνια μού έχεις προσφέρει την πιο όμορφη φιλία, μου έχεις δώσει αγάπη, στήριξη, σοφία και πάνω απ’ όλα την αλήθεια».

Ανάμεσα στις διασημότητες που συμμετείχαν στην εκδήλωση λατρείας της Όπρα περιλαμβάνονταν και λιγότερο γνωστά ονόματα που εμπνεύστηκαν από αυτήν, όπως μια Αφγανή παρουσιάστρια talk show, ένα θύμα κακοποίησης και μια θετή μητέρα. Όλοι τους απέδωσαν φόρο τιμής στο φαινόμενο Όπρα. Ο σύντροφος της Όπρα Στέντμαν Γκράχαμ το έθεσε καλύτερα απ’ όλους: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα μαύρο κορίτσι από τα δάση του Μισισίπι πέτυχε όλα όσα έχεις πετύχει εσύ».

Αλλά, όπως και με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την Όπρα, κάτω από τη λάμψη και τις εκδηλώσεις λατρείας κρύβεται κάτι σοβαρό. Νωρίτερα φέτος, ίδρυσε το δικό της κανάλι, το Oprah Winfrey Network, και σίγουρα όλη η προσοχή που απέσπασε η αποχώρησή της από την εκπομπή της, θα της επιτρέψει να πάρει μαζί της και τους θεατές στο καινούργιο της κανάλι.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό προετοιμάζει. Στην περίπτωση της Όπρα, τίποτα δεν γίνεται τυχαία», δήλωσε ο Richard Laermer, ειδικός στις διασημότητες και συγγραφέας του βιβλίου «2011: Trendspotting».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ