Η Τρόικα δεν κάνει πίσω - Ζητά «αίμα» και στα εργασιακά - iefimerida.gr

Η Τρόικα δεν κάνει πίσω - Ζητά «αίμα» και στα εργασιακά

Η Τρόικα δεν κάνει πίσω - Ζητά αίμα και στα εργασιακά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε δύο μέτωπα φαίνεται ότι διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο με τη Τρόικα, καθώς πέρα από την απαίτηση εξασφάλισης 2 δισ. ευρώ επιπλέον από συντάξεις και μισθούς, οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επιμένουν και σε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και σε παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών (π.χ. απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων), ως μέρος της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, «είμαστε σχετικά πίσω στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και πρέπει να επιταχύνουμε έως το Eurogroup του Οκτωβρίου», ενώ κάνοντας έμμεση αναφορά στο θέμα των εργασιακών παρατήρησε ότι αν και έχει μειωθεί το κόστος εργασίας κατά 15%, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων αλλά και λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των κομμάτων, έγινε σαφές ότι η Τρόικα δεν έχει κάνει πίσω όσον αφορά στις πιέσεις για παρεμβάσεις στο Εργασιακό.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση για το πακέτο των περικοπών, από τα 2 δισ. ευρώ που απαιτεί η Τρόικα από τη περαιτέρω αφαίμαξη συντάξεων και μισθών, τα μισά θα προέλθουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποδεχθεί ότι η απόδοση στη διετία μπορεί να φτάσει στο 1 δις ευρώ- παρά το ότι παράγοντες που συμμετείχαν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις αναγνωρίζουν ότι η απόδοση δεν θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ- ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ δεν μπορεί παρά να προέλθει είτε από νέο γύρο μειώσεων στο στενό δημόσιο τομέα είτε από μεγαλύτερες μειώσεις στις ΔΕΚΟ, καθώς στο βασικό σενάριο προβλέπεται ήδη και η κατάργηση των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση στα ειδικά μισθολόγια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ