Υπερσύγχρονη κάμερα 570 megapixel χαρτογραφεί το αχανές διάστημα - iefimerida.gr

Υπερσύγχρονη κάμερα 570 megapixel χαρτογραφεί το αχανές διάστημα

Υπερσύγχρονη κάμερα 570 megapixel χαρτογραφεί το αχανές διάστημα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έναν νέο εργαλείο στην εξερεύνηση του αχανούς διαστήματος έχουν πλέον οι επιστήμονες. Η ισχυρότερη κάμερα στον κόσμο, η λεγόμενη «Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας» έχει ανάλυση 570 megapixel και έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει το διάστημα και να μελετήσει την σκοτεινή ενέργεια που ευθύνεται για την διαστολή του διαστήματος.

Η υπερσύγχρονη κάμερα, έχει το μέγεθος περίπου ενός τηλεφωνικού θαλάμου και κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του επιταχυντή Φέρμι του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο «Βίκτορ Μπλάνκο» του Δια-Αμερικανικού Παρατηρητηρίου, που βρίσκεται στις 'Ανδεις της Χιλής, ενώ ήδη τράβηξε τις πρώτες εικόνες του ουρανού στο νότιο ημισφαίριο.

Το εντυπωσιακό αυτό τεχνολογικό επίτευγμα χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί και με κάθε λήψη της μπορεί να δει το φως που έρχεται στη Γη από τουλάχιστον 100.000 γαλαξίες σε απόσταση έως οκτώ δισεκατομμυρίων ετών φωτός, γεγονός που θα βοηθήσει τους αστρονόμους και τους φυσικούς να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική φύση της σκοτεινής ενέργειας.

Ο φυσικός Τζέημς Σίγκριστ σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τις μοναδικές δυνατότητες της κάμερας διευκρίνισε ότι: «Το άνοιγμα του 'ματιού' της κάμερας σκοτεινής ενέργειας εγκαινιάζει μια σημαντική νέα εποχή για την εξερεύνηση του κοσμικού συνόρου. Τα ευρήματα αυτών των παρατηρήσεων θα μας φέρουν πιο κοντά στην κατανόηση του μυστηρίου της σκοτεινής ενέργειας και τι αυτή σημαίνει για το σύμπαν»

Σε διάστημα μιας πενταετίας, η φιλόδοξη έρευνα αναμένεται να παράγει λεπτομερείς έγχρωμες εικόνες του ενός ογδόου του ουρανού, μελετώντας περίπου 300 εκατ. γαλαξίες, 100.000 σμήνη γαλαξιών και 4.000 σούπερ-νόβα, ενώ οι εικόνες από την υπερσύγχρονη κάμερα θα αξιοποιηθούν από επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ