H εκδίκηση στον κινηματογράφο - iefimerida.gr

H εκδίκηση στον κινηματογράφο

H εκδίκηση στον κινηματογράφο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Είναι ένα ορεκτικό με γαρίδες με φονική δόση ποντικοφάρμακου στη ροζ σoς. Είναι ένα μοσχαράκι με πατάτες ώρες έξω από το φούρνο, με το μαχαίρι να καρτερά να ψιλοκόψει όχι το κυρίως πιάτο, αλλά τον φιλοξενούμενο. Είναι ένα επιδόρπιο παγωτό που το σερβίρει η Beatrix Kindo του Kill Bill ανοίγοντας μία νέα Vendetta. Η εκδίκηση στο σινεμά είναι κοινός τόπος. Ατίμωση, ερωτική απογοήτευση και γενοκτονία είναι μόνο λίγες αιτίες να εκδικηθείς μπροστά στηn κάμερα μεγάλων και μη κινηματογραφιστών. Οι καλοθελητές και οι συγχωρέσεις έχουν πεθάνει στοn κινηματογράφο και η machete της δικαιοσύνης πέφτει με θόρυβο στα σκαλπ των αδικούντων. Προσευχή και αγαθοεργία γιατί ο Θεός συγχωρεί, ο Τσακ Νόρις όχι!

Αφορμή Εκδίκησης #1 Δολοφονημένος Σύντροφος

Η κατηγορία αφορά κυρίως νεκρές αγαπητικιές. Όπως στην περίπτωση του Memento και του Sweeney Todd, οι εκδίκηση αιμοσταλάζει στο πρόσωπο των θεωρητικά ενόχων, προκειμένου να λυτρωθεί ο εκδικούμενος από την απώλεια του συντρόφου. Σε αντιστοιχία με τη μανιασμένη (και βραβευμένη) εκδίκηση μιας Jodie Foster στο The Brave One, ο Bruce Wayne γίνεται ο άνθρωπος νυχτερίδα και ο Maximus γίνεται μονομάχος, στην ομώνυμη ταινία, προκειμένου να εκδικηθούν το χαμό της οικογένειάς τους. Παράλληλα, τα λιγότερο γνωστά «Foxy Brown» και «Lone Wolf and Cub», εξηγούν γιατί η αυτοδικία δίνει τόσο έντονο αίσθημα λύτρωσης στο τέλος της ταινίας.

Αφορμή Εκδίκησης #2 Ερωτική Απογοήτευση

Σε περιφρόνησε αυτή που αγαπάς και πέταξε τα λουλούδια στα σκουπίδια; Μην αυτοκτονείς, μικρέ Ρωμαίο, γίνε τιμωρός και κάν’ τη κομματάκια. Σημείωση: μην περιμένεις να αισθανθείς λύτρωση για τις πράξεις σου. Ο τυφλωμένος από ζήλια, πάθος και δίψα για δόξα «Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» γλίτωσε με δυσκολία τη σύλληψη, ενώ η Glenn Close δεν κέρδισε παρά έναν γενναιόδωρο πνιγμό στο Fatal Attraction και η ζηλόφθονη G-girl στο My super ex-girlfriend έφτασε να πετά καρχαρίες πάνω στο αγόρι της που την απατά προκειμένου να εκδικηθεί.

Αφορμή Εκδίκησης #3 Αναίτια Φυλάκιση

Όταν το σωφρονιστικό σύστημα παραληρεί και άνθρωποι φυλακίζονται σε ιδιωτικές ή κρατικές φυλακές χωρίς λόγο και αιτία, η εκδίκηση ωριμάζει στο μυαλό και γίνεται καρπός γεμάτος αίμα και θυμό. Μέχρι να εκτίσουν την ποινή τους ή να δραπετεύσουν, οι ήρωες έχουν κάνει τα απαραίτητα μούσκουλα που χρειάζονται για να γρονθοκοπήσουν τον βασανιστή τους ενώ έχουν σχεδιάσει προσεκτικά ένα πλάνο εκδίκησης. Ο μασκοφόρος εκδικητής του “V for Vendetta” και το τριχωτό, σέξι πειραμοτόζωο στο “Wolverine” έχουν τελικά ένα βασικό κοινό που δεν είναι τα αιχμηρά τους όπλα. Αντίστοιχα, ο guru της εκδίκησης Παρκ Τσαν Γουκ δημιούργησε δύο αριστουργήματα αυτοδικίας και με αφορμή τη φυλάκιση των πρωταγωνιστών για εγκλήματα τα οποία είτε δεν είχαν διαπράξει (Sympathy for lady vengence) είτε δεν γνώριζαν καν πως είχαν κάνει (Oldboy). Περισσότερες άδικες φυλακίσεις που οδήγησαν σε αδυσώπητη εκδίκηση θα βρείτε στα “The Count of Monte Cristo” και “Star Trek II”.

Αφορμή Εκδίκησης #4 Μαζική Δολοφονία

Όταν η γενοκτονία μπαίνει στην πολιτική ατζέντα, οι λύσεις μπορεί να είναι μόνο ακραίες και η εκδίκηση μονόδρομος. Τα κιλτ αντεπιτίθενται στη βρετανική απειλή και ο Mel Gibson βάφεται με πολεμικό μακιγιάζ στο “Braveheart”. Η αντεπίθεση του Ισραήλ είναι εξίσου αιματηρή στο “Munich” και τα αντίποινα για τη γενοκτονία επί Ναζί έρχονται λίγο καθυστερημένα. Περισσότερες μαζικές δολοφονίες και πικρά αντίποινα στα “Battlestar Galactica” και “Revenge of the Sith”.

Αφορμή Εκδίκησης #5 Λάθος Άνθρωπος

Πήγαινες γυρεύοντας και προκάλεσες τον λάθος άνθρωπο. Μη γυρέψεις έλεος, δεν γνωρίζει τη λέξη αν δεν του δόσεις λεξικό. Πόσο ανεγκέφαλος πρέπει να είσαι για να πυροβολήσεις τη «νύφη» και να της απαγάγεις το μωρό, αν πρόκειται για τη μούσα του Ταραντίνο; Η εκδίκηση της black mamba στο “Kill Bill” είναι ορόσημο της κατηγορίας. Αντίστοιχα, κανείς δεν γλιτώνει από τη νέμεση ενός οργισμένου Μεξικανού, γι’ αυτό μην τον αμφισβητείς όταν κρατάει “Machete”. Το κλασικό “I spit on your grave” δεν αφήνει διέξοδο διαφυγής, ενώ ο Nicolas Cage ξέρει καλά το φινάλε στο φετινό θρίλερ “Drive Angry”.

Από: Wired.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ