Παιδική παχυσαρκία: Τα μοναχοπαίδια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα - iefimerida.gr

Παιδική παχυσαρκία: Τα μοναχοπαίδια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα

Παιδική παχυσαρκία: τα μοναχοπαίδια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατη Ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι τα μοναχοπαίδια έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν αδέλφια.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος IDEFICS, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 12.700 παιδιά ηλικίας δύο έως εννέα ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα από 22.000 000 παιδιά στην Ευρώπη θεωρούνται υπέρβαρα σε σχέση με την ηλικία και το ύψος τους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η παιδική παχυσαρκία είναι τριπλάσια στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος κ.α.) σε σχέση με τις βορειοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στα παιδιά που δεν έχουν αδέλφια και το γεγονός αυτό δεν εξαρτάται από το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του, το φύλο, το βάρος των δύο γονιών του και τις άλλες συνήθεις αιτίες παχυσαρκίας. Αντίθετα, οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, το πόσες ώρες βλέπει τηλεόραση ή παίζει στον υπολογιστή, καθώς και ο χρόνος που αφιερώνει για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος του.

Γενικά το παιδί που δεν έχει αδέλφια, ουσιαστικά δεν έχει κάποιον να παίξει ή να βγει έξω κι έτσι περνάει το χρόνο του σε μοναχικές (και «παχυντικές») δραστηριότητές, όπως το να κάθονται στον υπολογιστή, να βλέπουν τηλεόραση, να παίζουν playstation κλπ

«Η μελέτη δείχνει ότι τα μοναχοπαίδια παίζουν λιγότερο συχνά έξω από το σπίτι τους και είναι πιο συνηθισμένο να έχουν τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά τους. Ακόμα, όμως, αν ληφθούν υπόψη τέτοιου είδους παράγοντες, παραμένει ισχυρή η σχέση ανάμεσα στα μοναχοπαίδια και στα παραπανίσια κιλά. Το να είναι κανείς μοναχοπαίδι, φαίνεται πως από μόνο του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για να γίνει υπέρβαρο», δήλωσε η ερευνήτρια Μόνικα Χουνσμπέργκερ της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Για να καταλάβουν καλύτερα την αιτία που τα μοναχοπαίδια είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία, οι επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν μια νέα μεγαλύτερη έρευνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ