Η κρίση στη Συρία «τρομάζει» την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό - iefimerida.gr

Η κρίση στη Συρία «τρομάζει» την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

Η κρίση στη Συρία «τρομάζει» την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ενόψει της αύξησης του ρεύματος των λαθρομεταναστών, κυρίως λόγω της κατάστασης στη Συρία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Ναυτιλίας, Κώστας Μουσοτρούλης καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία των τριών σωμάτων, ενώ επισημάνθηκαν οι δίοδοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κύμα λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα.

Το ίδιο θέμα εξατάστηκε το πρωί και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εντείνουμε το συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης αλλά και του κύματος προσφύγων από τη Συρία», τόνισε ο υπουργός Άμυνας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει, με βάση τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης μέσω της προστασίας του Αιγαίου και των θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι στη σύσκεψη έγινε περαιτέρω συζήτηση του σχεδίου «ΙΩΝ», που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πιθανών προσφυγικών ροών λόγω της κρίσης Συρίας και που έγινε αποδεκτό το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό.

«Η λαθρομετανάστευση είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι ένα πρόβλημα που η χώρα μας δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της.Οι μεταναστευτικές ροές στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα είναι αυξημένες» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου σημείωσε ότι ήδη εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ένα διακλαδικό επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη έχει φέρει αποτέλεσμα και το Λιμενικό Σώμα έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των πλωτών και εναέριων μέσων και στην υποστήριξή τους από τη FRONTEX.

Να σημειωθεί ότι το Λιμενικό Σώμα έχει ήδη ενισχύσει τις περιπολίες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με πρόσθετα πλωτά μέσα ενώ έχει αποστείλει και ελικόπτερο στη Σάμο για εναέρια συνδρομή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, από τις αρχές Αυγούστου καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών λαθρομετανάστευσης, με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου εώς τις 17 Σεπτεμβρίου, σε συνολικά 44 περιστατικά, να έχουν συλληφθεί 831 αλλοδαποί και 13 διακινητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ