Καθηγητής προβλέπει ότι οι πάγοι της Αρκτικής θα εξαφανισθούν την επόμενη τετραετία - iefimerida.gr

Καθηγητής προβλέπει ότι οι πάγοι της Αρκτικής θα εξαφανισθούν την επόμενη τετραετία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε ζητήματα κλιματολογίας και γεωλογίας, ο καθηγητής στο Κέιμπριτζ Πήτερ Ουάνταμς, έχει προβλέψει ότι η ολοκληρωτική κατάρρευση των παγετώνων της Αρκτικής κατά τους θερινούς μήνες θα λάβει χώρα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Κάνει λόγο για επερχόμενη καταστροφή πλανητικού επιπέδου, η οποία μας καλεί επειγόντως για λήψη δραστικών αποφάσεων και εύρεση νέων ιδεών για τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς την εφημερίδα Guardian, γράφει πως «η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον κάτι που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά κάτι που πρέπει να δούμε άμεσα, εξετάζοντας δραστικούς τρόπους μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη, ακόμη και τις ιδέες περί γεωμηχανικής που έχουν προταθεί κατά καιρούς».

Οι τελευταίες αφορούν σε τεχνολογίες που επιτρέπουν την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων πίσω στο διάστημα και τον εμπλουτισμό των ωκεανών με ανόργανες ουσίες ικανές να αποροφήσουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Ο καθηγητής από το Κέιμπριτζ έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με το πάχος του πάγου από υποβρύχια που περνάνε κάτω από το παγωμένο στρώμα της Αρκτικής.

Προβλέπει ότι η διάλυση του πάγου της Αρκτικής θα συμβεί μέσα στο 2015-2016 – μία διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς.

Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου συμβάντος θα είναι τρομακτικές, καθώς παρά το γεγονός ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση σε παγιδευμένα προς το παρόν κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, θα σημάνει μία καλπάζουσα μη αναστρέψιμη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ