Οι Ευρωπαίοι κροίσοι κρύβουν 24 τρισ. ευρώ σε παραδείσους για να μη φορολογηθούν - iefimerida.gr

Οι Ευρωπαίοι κροίσοι κρύβουν 24 τρισ. ευρώ σε παραδείσους για να μη φορολογηθούν

Οι Ευρωπαίοι κροίσοι κρύβουν 24 τρις ευρώ σε παραδείσους για να μη φορολογηθούν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 24 τρισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικού πλούτου κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να έχουν δηλωθεί για να φορολογηθούν. Tο βάρος για να κλείσουν οι τρύπες στα ελλείμματα πέφτει στις πλάτες των χαμηλών εισοδημάτων που βλέπουν τους φόρους να αυξάνονται και το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται.

Η κρίση του ευρώ προκαλεί μαζική έξοδο του μεγάλου πλούτου από τις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που φέρνει πρωτοφανή κοινωνική ανισότητα. Τα τρομακτικά αυτά στοιχεία αποκαλύπτει ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης Τζον Κρίστενσεν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής αναφέρει ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή έχουν πάρει επικές διαστάσεις.

«Υπολογίζουμε ότι κοστίζει 3,1 δις δολάρια το χρόνο σε χαμένα φορολογικά έσοδα για τα κράτη» τονίζει.

Ο κ. Κρίστενσεν υποστηρίζει ότι οι οικονομίες της Ευρώπης υποφέρουν γιατί ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί στα χέρια μιας μικροσκοπικής ελίτ, η οποία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία.

Ο μεγαλύτερος παίκτης στο παγκόσμιο σύστημα φορολογικών παραδείσων είναι η Μεγάλη Βρετανία η οποία διαχειρίζεται το 50% του παγκόσμιου συστήματος των off shore εταιρειών.

Τα σκήπτρα κρατάει βέβαια η Ελβετία, σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης της Βρετανίας και ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Κύπρος.

Το ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι οι κροίσοι της ευρωπαικής αγοράς έχουν ήδη σπεύσει να διασώσουν τις περιουσίες τους καταφεύγοντας σε φορολογικούς παραδείσους. Ο ιδιοκτήτης αερομεταφορών της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον μετέφερε μέρους της αυτοκρατορίας του από την Μεγάλη Βρετανία στην Ελβετία λόγω χαμηλότερης φορολογίας.

Ο ισπανός κολοσσός φτηνών ρούχων ZARA μετέφερε μεγάλο μέρος του ομίλου στην Ιρλανδία. Το online εμπόριο του Zara διευθύνεται πλέον από το Δουβλίνο αφού εκεί η φορολογία είναι κατά το ήμιση μικρότερη απ'ό,τι στην Ισπανία. Αλλά και ο ιδιοκτήτης του παγκόσμιου γίγαντα των επίπλων ΙΚΕΑ (προσωπική περιουσία 28,9 δις ευρώ) απέφευγε τους φόρους μεταφέροντας την εταιρεία του στο Λιχτενστάιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ