Σε αναβρασμό ο αραβικός κόσμος - Μεγαλώνει ο φόρος αίματος για τη βλάσφημη ταινία - iefimerida.gr

Σε αναβρασμό ο αραβικός κόσμος - Μεγαλώνει ο φόρος αίματος για τη βλάσφημη ταινία

Σε αναβρασμό ο αραβικός κόσμος - Μεγαλώνει ο φόρος αίματος για τη βλάσφημη ταινί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο ισλαμικός κόσμος, καθώς τα επεισόδια που ξεκίνησαν με αφορμή την αμερικανική ταινία που καθυβρίζει τον Προφήτη Μωάμεθ, εξαπλώνονται από χώρα σε χώρα.

Την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων εξαγριωμένων ισλαμιστών με την Αστυνομία κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο σκοτώθηκε ένας 35χρονος διαδηλωτής, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι, δύο στο Σουδάν και ένας στο Λίβανο βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την Αστυνομία.

Το αμερικανικό πεντάγωνο στέλνει πεζοναύτες στο Σουδάν, για την ενίσχυση της ασφάλειας της εκεί πρεσβείας, αλλά και της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Χαρτούμ, ενώ ανάλογη δράση έχει λάβει τόσο στη Λιβύη όσο και στην Υεμένη.

ΟΗΕ: Αδικαιολόγητες οι βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών, κυρίως αμερικανικών και υπενθύμισε την υποχρέωση που έχουν οι χώρες που φιλοξενούν διπλωματικές αποστολές να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.

Σε ψήφισμά τους που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των αποστολών αυτών» και «τονίζουν ότι οι πράξεις αυτές είναι αδικαιολόγητες όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, οι υπεύθυνοι και οι συνθήκες».

Εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν «τη θεμελιώδη αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών εγκαταστάσεων», καθώς και «την υποχρέωση των χωρών που τις φιλοξενούν, να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις αυτές καθώς επίσης το προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων, βάσει των συμβάσεων της Βιένης».

Εκκληση τη Ε.Ε. προς τις μουσουλμανικές χώρες να προστατεύσουν τις διπλωματικές αποστολές

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις αρχές των μουσουλμανικών χωρών που πλήττονται από τη θρησκευτική βία να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση για να τερματιστεί η βία.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών σε διάφορες χώρες, που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή ιδιοκτησιών σε διάφορες πόλεις», είπε σε δήλωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.

Η κυρία Αστον λέγοντας ότι «ανησυχεί πολύ» από αυτά τα γεγονότα, κάλεσε τις αρχές σε όλες τις χώρες να εξασφαλίσουν την άμεση ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία του διπλωματικού προσωπικού.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τη βία να κάνουν αμέσως έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ