Στο φως το αρχείο της Στάζι–Συναρμολογούν 600 εκατ. σκισμένα χαρτάκια - iefimerida.gr

Στο φως το αρχείο της Στάζι–Συναρμολογούν 600 εκατ. σκισμένα χαρτάκια

Συναρμολογείται το μεγαλύτερο παζλ του κόσμου με 600 εκατ. κομμάτια: Τα αρχεία τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεγαλύτερο «παζλ» του κόσμου, το οποίο αποτελείται από 600 εκατ. «κομμάτια», τα μικρά χαρτιά, δηλαδή στα οποία έχει σκιστεί το αρχείο της Στάζι, συναρμολογεί ένα ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το έργο της συναρμολόγησης του αρχείου της Στάζι το οποίο έχει τεμαχιστεί σε 600 εκατ. κομμάτια, κάποια από τα οποία έχουν μέγεθος ίσο με αυτό ενός ανθρώπινου νυχιού, έχει αναλάβει το ειδικό πρόγραμμα που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό και «τρέχει» σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται «E-Puzzler» κατασκεύασε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Φραουνχόφερ του Βερολίνου και έχει ήδη τεθεί στην υπηρεσία των γερμανικών αρχών, ουσιαστικά χειρίζεται το κάθε κομμάτι χαρτιού σαν να είναι κομμάτι ενός παζλ.

Τα 45 εκατ. Έγγραφα, σκίστηκαν σε 600 εκατ. κομμάτια σκίστηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, από πανικόβλητους αξιωματούχους της Στάζι, στη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης.

Η εντολή που είχαν οι αξιωματικοί της Στάζι ήταν να τα καταστρέψουν και στη συνέχεια να τα κάψουν. Ωστόσο, τα μηχανήματα που είχαν στη διάθεσή τους διαλύθηκαν και έτσι αναγκάστηκαν να τα τεμαχίσουν με τα ίδια τους τα χέρια.

Οι εργαζόμενοι που έχουν αναλάβει το έργο της συναρμολόγησης του παζλ, παίρνουν το κάθε χαρτί, το σιδερώνουν, το σκανάρουν και κατόπιν το περνούν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για ανάλυση.

Το πρόγραμμα «E-Puzzler» έχει τη δυνατότητα να αναλύει το σχήμα, το χρώμα, το πάχος και την υφή του κειμένου σε τέτοιο βαθμό από το που τελικά καθίσταται εφικτή η ανασύσταση του εγγράφου.

Οταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνθεσης του παζλ, θα αποκαλυφθούν πολλές από τις βρώμικες δραστηριότητες περίπου 175.000 ανεπίσημων συνεργατών της Στάζι, αλλά και αυτές των περίπου 17 εκατ. ατόμων που βρίσκονταν υπό μυστική παρακολούθηση.

Στο φως το αρχείο της Στάζι–Συναρμολογούν 600 εκατ. σκισμένα χαρτάκια | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ