«Επιθετική» στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αποφάσισε η Fed - iefimerida.gr

«Επιθετική» στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αποφάσισε η Fed

«Επιθετική» στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αποφάσισε η Fed
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια «επιθετική» κίνηση αποφάσισε να παρέμβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να αναζωογονήσει την αμερικανική οικονομία αποφασίζοντας να προχωρήσει επ' αόριστον στην αγορά χρεογράφων διασφαλιζομένων με υποθήκες, ύψους έως και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασής της, η Fed θα αγοράζει εκ νέου τίτλους στις αγορές, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Επί της ουσίας ο Μπεν Μπερνάνκε «τυπώνει χρήμα» και λειτουργεί την Fed ως ένα είδος bad bank για να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο και την χρηματοπιστωτική αγορά στις ΗΠΑ.

Η Fed θα αγοράζει τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που εκδίδουν οι οργανισμοί ενυπόθηκων δανείων ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της σε «εξαιρετικά χαμηλό» επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015, εάν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, μόλις 0,25%, τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Η Fed δεν όρισε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης του νέου προγράμματος. Ανέφερε μόνο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους «αν η προοπτική της αγοράς εργασίας δεν βελτιωθεί ξεκάθαρα».

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη το 2013 η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της στο 2,5-3% αντί για 2,2-2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed διόρθωσε ταυτόχρονα και την πρόβλεψή της για το τρέχον έτος, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη απ' όσο αναμενόταν αρχικά: θα κυμανθεί στο 1,7-2% και όχι μεταξύ 1,9-2,4%.

Παρά τις θετικές προβλέψεις για την οικονομία τα, τα νέα δεν είναι καλά για την ανεργία η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 8-8,2% κατά μέσο όρο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 και θα πέσει στο 7,6-7,9% ένα χρόνο αργότερα. Θα παραμείνει μακριά όμως από το στόχο της «πλήρους απασχόλησης» που αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας 5,2-6%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό η Fed εκτιμά ότι φέτος θα κυμανθεί στο 1,7-1,8%.

«Πρασίνισε» η Wall Street

Την ανακοίνωση υποδέχθηκαν με θέρμη οι αγορές με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει τελικά σε νέα υψηλά από το 2007 στις 13.540 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,55%, τον Nasdaq στις 3.156 και στο +1,34% και τον S&P 500 στις 1.460 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 1,63%.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν κλείσει την ώρα της ανακοίνωσης, ωστόσο εκτιμάται ότι η απόφαση της Fed θα «πρασινίσει» τόσο την Ασία όσο και την Ευρώπη κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ