Έρχονται απολύσεις και μειώσεις αποδοχών - συντάξεων στο Δημόσιο

Και απολύσεις και μειώσεις αποδοχών και ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών και "μαχαίρι" στις κοινωνικές παροχές και αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων μέσω ΦΠΑ, φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση υπό την εποπτεία της Τρόικας και όπως όλα δείχνουν θα περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη. Και πέρα από το ερώτημα για το εύρος και την ένταση των ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών αναταράξεων που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο "πακέτο", εύλογη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει η νέα δέσμη μέτρων, που όπως όλα δείχνουν θα είναι μόνο ένα μέρος από τις παρεμβάσεις που απαιτούν οι δανειστές μας για να συζητήσουν νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ακόμα και μέτρα που μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν απορριφθεί από το οικονομικό επιτελείο, πλέον συζητιούνται ανοιχτά, αφού το μέγεθος της επιπλέον προσαρμογής για το 2011 ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, ενώ συν τοις άλλοις η Τρόικα απαιτεί μέτρα συγκεκριμένα και μετρήσιμα, διαγράφοντας αόριστες δεσμεύσεις. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό τίθενται, πλέον, στο τραπέζι αφενός οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αφετέρου οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ!


Επί της ουσίας πρόκειται για δύο μέτρα-ταμπού, τα οποία ξόρκιζαν έως και την προηγούμενη εβδομάδα με κατηγορηματικό τρόπο στελέχη της κΚυβέρνησης, αλλά πλέον υποχρεούνται να τα συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό της 5ετίας. Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών να προετοίμασε πριν από δύο 24ωρα το έδαφος δηλώνοντας ότι το ΑΣΕΠ θα λειτουργεί ως "φίλτρο" για τις μετατάξεις, αλλά ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε επισήμως τη λέξη "απολύσεις", βάζοντας "ταφόπλακα" στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί περιορισμού του Δημοσίου μόνο μέσω συνταξιοδοτήσεων, μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μετατάξεων προσωπικού σε υπηρεσίες που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού. Στην πραγματικότητα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που ήθελαν την Τρόικα να απαιτεί εδώ και τώρα κλείσιμο Οργανισμών και απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού, θεωρώντας ότι πραγματική μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο δεν μπορεί παρά να γίνει μέσω απολύσεων. Κι επειδή κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να "τρενάρει" το μέτρο καθυστερώντας τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα απαιτεί δεσμευτικό κατάλογο ή αριθμό τέτοιων φορέων, που θα ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο!


Ταμπού εθεωρείτο μέχρι πριν λίγες ημέρες και η μετάταξη προϊόντων-υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Ωστόσο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των προηγούμενων 24ωρων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών λίστα προϊόντων- υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στο συντελεστή 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ! Μετά από αυτή την κίνηση είναι προφανές ότι δύσκολα θα κάνει πίσω το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, απ' όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος, ενώ η δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν και φέτος το υπουργείο Οικονομικών καταλήξει σε νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.


Το... "πακέτο" θα συμπληρωθεί κατ' αρχήν με την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου -ει δυνατόν από φέτος κιόλας- το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο, αφού οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα έχουν και δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αν λάβει κανείς υπόψιν τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί "εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους". Ποια είναι η... συνταγή που θα ακολουθήσει; Άρση όλων ανισοτήτων που φέρνουν τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα και συμπίεση των αποδοχών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που είναι όμως πολύ πιθανόν να φέρει τον υπουργό Οικονομικών σε σύγκρουση με τους πλέον "ευαίσθητους" κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ